Brnabić loše pamti, Mali je bio službenik 2012, a tužilaštvo – čeka nove dokaze

Vesti 08. okt 202119:21 > 21:15 20 komentara

Nakon što su se imena dva aktuelna ministra pojavila u Pandorinim papirima, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nema nameru da ih pozove na odgovornost. Za N1 kaže da novinarska otkrića nisu istinita i da bi to trebalo da istraže nadležne institucije. Ponavlja da nije bitno šta je neko stekao pre ulaska u Vladu, već nakon političke karijere. Zaboravlja, međutim, da je ministar finansija Siniša Mali stanove u Bugarskoj sticao upravo kao Vladin službenik.

„Nije istina“ reči su kojima predsednica Vlade brani svoje ministre čija imena su se pojavila u Pandorinim papirima. Na njima su dokazi da su ministri Siniša Mali i Novica Tončev imali firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Mestu na kojem firmu registrujete, kada svoje ime iz vlasništva hoćete da sakrijete. A preko firme, Mali je imao i stanove. I to 24 komada.

„Nije istina da je imao. Nije istina. To su nadležni organi istražili i došli do tog zaključka“, navodi premijerka.

To jeste istina. Ali, 2017. godine, i utvrdili da tu krivičnog dela nema.

Povezano:

„Iz svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke, kao i analizom istih, utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“, navedeno je iz tog tužilaštva.

Ukoliko bude novih dokaza, razmotriće ih, tvrde iz Tužilaštva.

Time su se samo malo ogradili, uočava novinar Vuk Cvijić, koji piše o korupciji i kriminalu. Malim se, misli on, sada i nisu bavili.

„To je taj tračak profesionalnosti i dostojanstva koji pokušavaju da sačuvaju, mada im to ne ide za rukom poslednjih godina… Kao da tužilaštvo ne postoji u Srbiji, počevši od glavne tužiteljke“, navodi Cvijić.

Predsednica Vlade se ne bi složila. A i za nju je najbitnije šta je neko imao pre ulaska u Vladu.

„Da li ima više nakon svoje političke karijere, mislim da je to suština i da je to najvažnije za građane Srbije. Da li je koristio svoj politički uticaj da postane bogatiji“, kaže.

N1: Ali gospodin Mali jeste bio tada u politici.

Brnabić: 2012. godine ukoliko se ja dobro sećam – nije.

Koliko se mi sećamo – jeste. Upravo tada je ušao u Nemanjinu 11, kao savetnik za ekonomska i privredna pitanja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. U vreme kad je otvorio ofšor firmu, državni službenik je uveliko bio i ministar Novica Tončev, tada kadar Socijalističke partije Srbije. Uprkos tome što su za njihove tajne firme sada svi saznali, na karijere im to neće uticati, misli novinar Cvijić.

„Možda će pred izbore to služiti malo SNS-u da disciplinuje SPS, a li neće nikada ići u ozbiljnu istragu“, smatra Vuk Cvijić.

Upoređujući ovu sa aferom Krušik, Cvijić podseća da su tada pravosudni organi ispunili barem formalnu obavezu i rekli – ispitaćemo. U ovom slučaju, primećuje, ni toga nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare