Brnabić: Moramo ubrzano raditi na digitalizaciji zdravstvenog sistema

Vesti 25. jan 202118:48 5 komentara
Ana Brnabić
Tanjug / Nikola Anđić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je, predsedavajući prvoj sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, da se ubrzano mora raditi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, koji je prepoznat kao jedan od najkompleksnijih i najvažnijih sistema, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Ona je istakla je da će zadatak ovog tela u narednom periodu biti unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana, obezbedila bolja kontrola troškova i postigao bolje povezan zdravstveni sistem, uključujući i državni i privatni sektor.

Na sednici je najavljeno uvođenje i povezivanje modernih informacionih sistema u zdravstvu, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka. Građanima će biti omogućeno da poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku. Na ovaj način, kako je objašnjeno, uštedeće se vreme i troškovi, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Navodeći primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, kao i Chatbot sistema Kovid-19 Info Srbija, kojim su građani do sada razmenili preko sedam miliona poruka, premijerka je najavila uvođenje i drugih digitalnih sistema koji su u pripremi, kao što su: telefonska konsultacija pacijenata i lekara, E-bolovanje i E-prijava smrti. Premijerka je najavila da će uvođenjem sistema E-uput početkom marta, stari sistem papirnih uputa za pacijente u potpunosti biti isključen iz upotrebe.

Na sednici je najavljeno da će ovo telo, kojim predsedava premijerka Brnabić, a čiji je potpredsednik ministar zdravlja Zlatibor Lončar, održavati redovne sastanke, a stručnu pomoć će mu pružati Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUprava, kao i sve relevantne institucije i poslovne asocijacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare