Brnabić: Najverovatnije će se ići na nove, a ne ponovljene izbore u Beogradu

Vesti 25. feb 202410:50 160 komentara
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se najverovatnije ići na nove, a ne ponovljene izbore u Beogradu, dodajući da "nijedan jedini glas nije ukraden" i da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu izbora 17. decembra.

Premijerka Brnabić je za TV Prva rekla da su izbori prošli, da su bili legitimni, kao i da je posebno u Beogradu bila jaka kontrola da „muva nije mogla da proleti, a ne da se nešto ukrade“.

„Očigledno da ne može da se napravi većina, matematički može, mi imamo većinu, ali Aleksandar Vučić je postavio lep standard – matematika nije politika“, rekla je premijerka, navodeći da su novi izbori, „nikako ponovljeni“, najrealnija opcija u Beogradu.

Kako kaže, Đilasova opozicija se ne raduje novim izborima, jer znaju dve stvari –  da ovi izbori nisu bili pokradeni, i da će na novim izborima imati manje glasova i da će ih izgubiti.

Upitana o tome što u Beogradu počinju konsultacije o Vladi, a u Briselu opozicija traži od stranaca istrage o izborima 17. decembra, Brnabićeva je rekla da opoziciji više nije dovoljan Evropski parlament, već sada idu u Evropsku komisiji da „izmaštavaju kako bi istraga trebalo da izgleda“.

„Oni ne samo da traže ukidanje ili gaženje našeg suvereniteta, već sada traže suspendovanje domaćih institucija i zakona“, rekla je Brnabićeva i naglasila da u tom slučaju Srbija više nije ni protektorat.

„Nikada neću dozvoliti međunarodnu istragu, to bi značilo ukidanje suvereniteta“

„Nikad neću dozvoliti međunarodnu istragu jer se time traži ukidanje suvereniteta zemlje, poručila je Brnabić. Kako neko može da bude opozicija svojoj državi traženjem uvida u sve baze podataka, da MUP otvori sve podatke, da stranci traže terensku proveru, prebrojavanje ljudi koji žive u stanu, kući“, rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, u toj istrazi bi bio suspendovan Zakon o zaštiti podataka ličnosti, koji je usvojio parlament.

„To znači suspenziju parlamenta, institucija, demokratije, a to na kraju vodi tome da ih stranci dovedu na vlast“, tvrdi Brnabić i navodi da ovo što se traži za Srbiju nema nikakve sličnosti sa onim što je bilo u Severnoj Makedoniji.

Brnabićeva je, komentarišući izjavu američkog diplomate Gabrijela Eskobara, rekla da je saglasna sa njegovim rečima o izveštaju ODIHR da je temeljan, odnosno da na 93 odsto mesta nije bilo nikakvih nepravilnosti.

„Izjava Grlić-Radmana diplomatski bezobrazan i nedopustiv gest“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić-Radmana o Srbiji i Aleksandru Vučiću diplomatski bezobrazan i nedopustiv gest.

„Frustracija Hrvatske i njihova najgora noćna mora je to što Vučić sedi na ‚srpskoj‘ stolici“, rekla je Brnabićeva za TV Prva, reagujući na izjavu Grlić-Radmana o Vučiću i sedenju na više stolica kada je reč o spoljnoj politici.

Kaže da je izjava Grlić-Radmana još jedan pritisak na Srbiju, kao što je i rezolucija Evropskog parlamenta zbog Kosova i neuvođenja sankcija Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare