Brnabić: Nastaviće se razgovori o poboljšanju izbornih uslova, medijski mrak ne postoji

Vesti 30. apr 202412:05 12 komentara
N1

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se nastaviti razgovori sa opozicijom u vezi poboljšanja izbornih uslova i ispunjenja preporuka ODIHR, do održavanja lokalnih izbora 2. juna.

Brnabić, koja je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), je nakon sednice Predsedništva te stranke, na konferenciji za novinare rekla je da je u razgovorima sa predstavnicima opozicije nastala „paradoksalna situacija“, da je ona predložila da se u vezi kontrole biračkog spiska odmah formira komisija, dok su iz opozicije tražili da se prethodno donese zakon, što prolongira njeno formiranje.

Ona je ocenila, povodom zahteva opozicije da u javnim medijskim servisima ima više prostora za njihovo gostovanje, da je u RTV Vojvodina situacija već takva da lideri opozicionih stranaka u informativnim emisijama gostuju češće od predstavnika vlasti.

Pročitajte još:

Navodeći kao primer emisije „Pravi ugao“ i „Politbiro“, Brnabić je rekla da su u njima predstavnici vlasti bili zastupljeni kao gosti, u 15,5 odsto emisija, dok su predstavnici opozicije bili zastupljeni u 34,5 odsto gostovanja.

„Ovakvu zastupljenost opozicije ne možete da nađete ni u mnogo razvijenijim evropskim demokratijama“, rekla je Brnabić.

Povodom toga što se deo opozicionih stranaka izjasnio da će bojkotovati lokalne izbore, zbog zahteva da oni budu održani na jesen, Brnabić je rekla da je tokom pregovora sa opozicijom „2. juna bio njihov eksplicitni zahtev“.

Takođe, izjavila da je analiza koju je na sastanku sa poslaničkim klubovima i predstavncima civilnog društva dostavila Radio-televizija Vojvodine (RTV) pokazala u kakvom se navodnom medijskom mraku živi u Srbiji.

Ona je, na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) rekla da je ta analiza iz prošle i ove godine pokazala da su u političkim emisijama „Pravi ugao“ i „Politbiro“ od 168 gostoju, 15,5 odsto bili predstavnici vlasti, a 34,5 odsto opozicije.

U „pravom uglu“ su, precizirala je Brnabić, predstavnici vlasti bili zastupljeni sa 9,9 odsto, a opozicije sa 19,2 odsto, dok je u „Politbirou“ vlast imala 27 odsto, a opozicija 61,5 odsto“.

Ovo je nešto što ne možete da nađete ni u razvijenijim evropskim demokratijama, konstatovala je Brnabić, i najavila da će sličnu analizu tražiti i od Radio-televizije Srbije.

Ona je ocenila da su razgovori sa predstavnicima poslaničkih klubova opozicije koja učestvuje na lokalnim izborima „lekoviti“, zato što ruše percepcije i lažne narative o izveštavanju javnih servisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare