Brnabić: Niko nije uradio više od Srbije u vladavini prava poslednjih meseci

Vesti 22. jun 202119:09 > 21:40 88 komentara

Premijerka Ana Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije na međuvladinoj konferenciji sa EU ocenila je u Luksemburgu, uoči početka sastanka, da je ta konferencija "ozbiljan i pozitivan signal za Srbiju i za naše reformske napore i naš evropski put, i imam veliko zadovoljstvo da predstavim sve ono što je Srbija učinila u prethodnih nekoliko meseci, pre svega kada se radi o vladavini prava, ali i sve ono što je trebalo da uradimo kako bismo bili spremni za otvaranje najmanje dva klastera - jedan iz oblasti ekonomije i poreza i drugi iz oblasti energetike i zelene tranzicije". Istakla je da je "Srbija sve uradila i ja mogu da garantujem da nijedna zemlja nije uradila više od Srbije u oblasti vladavine prava u poslednjih nekoliko meseci".

„Nadam se otvorenom i iskrenom razgovoru sa članicama EU, predstavnicima Evropske komisije i visokim predstavnikom Žozepom Borelom, i da pokušamo da definišemo šta dodatno treba da učinimo kako bi videli još pozitivniji signal od članica EU za otvaranje, ja se nadam, najmanje dva klastera do kraja ove godine“, kazala je Brnabić novinarima.

Povezane vesti

Na pitanje šta će biti tema sastanka sa Borelom, ona je navela da misli da će se isključivo fokusirati na međuvladinu konferenciju, „šta je Srbija sve uradila i šta još treba da uradi da bi došli do otvaranja tih klastera“.

„Očekujem i da razjasnimo neke stvari u vezi sa klasterom 1, koji je možda i najvažniji – osnovne vrednosti . Videćemo i gde stojimo tu, jer smo u tom smislu mi već otvorili sva poglavlja, razgovaraćemo i o regionalnoj saradnji, ali i tome kako možemo da vidimo pozitivnije signale EU za čitav region, zato što iako jeste proces približavanja EU zasnovan na rezultatima, ipak nije politički za očekivati da će oni praviti ogromne razlike između nas na Zapadnom Balkanu, tako da ja nažalost očekujem da šta god mi uradimo, da ukoliko ne vidimo pozitivne pomake od strane Albanije i Severne Makedonije, da će to i nas zadržavati. Tako da uvek lobiramo za čitav region i uvek razgovaramo o tome šta su naši partneri u regionu učinili i koliko su zaslužili da dobiju datum početka pregovora sa EU“, ukazala je srpska premijerka.

Dodala je da ne očekuje lake razgovore.

„Da li očekujem probleme – moguće, uvek možete da naiđete na neke bilateralne političke probleme, ali ja znam šta je Srbija sve uradila i ja mogu da garantujem da nijedna zemlja nije uradila više od Srbije u oblasti vladavine prava u poslednjih nekoliko meseci. To dokumentujemo i mesečnim brifinzima koje šaljemo Evropskoj komisiji, i tu može da se vidi šta svaki mesec mi radimo u Srbiji“, poručila je Brnabić i dodala da „stojim iza onoga što smo uradili i jedva čekam da to predstavim, i da u tom smislu branim poziciju Srbije“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li Rezolucija o Srebrenici odnosno nepriznavanje da se tamo desio genocid i neisporučivanje pripadnika Srpske radikalne stranke Verice Radete i Petra Jojića sudu u Hagu zbog nepoštovanja suda može biti ograničavajući faktor i faktor blokade za Srbiju na putu ka EU, ona je rekla da „smo videli presedane da se neka bilateralna pitanja koja nemaju nikave veze sa evropskim integracijama jedne zemlje postavljaju praktično kao neprobojni zid na putu evropskih integracija neke druge susedne države“.

„Mislim da je to opasan presedan, i svakako mislim da je on postavljen i da će možda biti korišćen od nekih drugih članica EU. Mislim da to nije evropska vrednost, pa je to onda meni problem EU, šta će ona raditi sa tim. Ja kao zagriženi Evropejac, i verujem u evropske vrednosti i naš evropski put, bez obzira na to da li će biti ili neće biti otvaranja klastera, bez obzira na to da li će biti zatvaranja poglavlja, da li će biti pozitivnih signala, mi ćemo nastaviti sa reformama. E, sada, ako EU želi da postane ta porodica nacija u kojoj će neke države članice uslovljavati neke druge zemlje, iako su one sve ispunile, rešavanjem nekih bilateralnih pitanja ili kvazi bilateralnih pitanja, to je onda do EU, i to nisu stvari kojima mogu niti želim da se bavim“, poručila je Brnabić.

Joksimović: Došli smo u dobroj veri i vrlo smo fokusirani

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija, time što je prihvatila zahtev nove metodologije proširenja da se pregovori dignu na viši politički nivo, i što je premijerka na čelu srpske delegacije, dokazala da je veoma ozbiljna po tom pitanju.

N1

„Očekujemo da će nova metodologija, onako kako smo je mi prihvatili, biti prihvaćena i od drugih članica EU, i da će početi da se primenjuje, nadamo se već do kraja godine, da bismo mogli da kažemo da se odblokirao taj proces, i da ćemo preći u dinamičniju fazu, jer bez toga neće biti kredibilnosti celog procesa“, navela je Joksimović.

Dodala je da je delegacija Srbije došla u dobroj veri, da je vrlo fokusirana i da želi da razgovara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare