„Nisu napadi i uvrede ako se za medije kaže da su tajkunski i svete krave“

Vesti 18. apr 202310:48 > 11:32 62 komentara
Tanjug/ Miloš Milivojević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji postoje mediji koji su "svete krave i o njima ne sme niko ništa da kaže".

Brnabić je za televiziju Hepi izjavila da to što takve medije naziva tajkunskim, „nije nikakva uvreda“, jer su „oni u vlasništvu tajkuna“, i da nije tačno da je to targetiranje medija.

Povezane vesti

Kazala je da je njen tim uradio analizu naslovnih strana svih dnevnih novina, i da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić bio na 85 odsto naslovnica lista Danas, i 77 odsto na naslovnim stranama lista Nova, koji kritički pišu o njemu.

Ona je rekla da je važna tema šta su u stvari napadi na medije, i da li postoje mediji koji su ‘svete krave’ i niko o njima ne sme ništa da kaže.

„Mislim da smo otvorili jednu temu koja je izuzetno važna za naše društvo, ja od toga neću odustati. Nikada ih nisam napadala, nikada nikome nisam pretila. Nikada nikog od njih nisam tužila kada su lagali o meni, kada su lagali o mojoj porodici“, rekla je Brnabić.

Dodala je da su mediji koje je pomenula poslali otvoreno pismo Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost medija, koju je ona kao premijerka formirala, „a koju su oni svi napustili“.

„I to govori o stepenu licemerja i izvrtanju informacija i (o tome) koliko sami od sebe prave žrtve. Mi otvaramo debatu o tome šta jeste slobodno novinarstvo u Srbiji. Neće me svakako oni ućutkati“, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da je „njen posao“ da tako komentariše medije zato što se „bori za normalnu i pristojnu Srbiju“.

Povodom navoda o njenoj promeni od ulaska u Vladu Srbije, na čijem je čelu u trećem mandatu, tako da se sada izjednačava sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom, Brnabić je rekla da se od ulaska u vlast „ni za jotu“ nije promenila, ali da se promenio odnos medija prema njoj.

„Vučića napadaju oni koji su hteli da dekosovizuju srpsku politiku“

Ona je ocenila da predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog prihvatanja Evropskog sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz opozicije napadaju oni koji su hteli da „dekosovizuju srpsku politiku“ u vreme kada su bili na vlasti.

Brnabić je za TV Hepi rekla da protiv evropskog sporazuma koji su u februaru u Briselu prihvatili bez potpisivanja Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, poznatog i po ranijem radnom nazivu „francusko-nemački“ predlog, govore bivši članovi Demokratske stranke (DS), u vreme čije vlasti je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, povodom čega ništa nisu učinili.

Ponovila je da je laž tvrdnja opozicije da ima i hrvatsko državljanstvo, navodeći da ga nikada nije želela, i da je njena veza sa tom zemljom to što joj je deda Hrvat, i deo porodice živi u Hrvatskoj.

Brnabić je kazala da je Vučić, tokom kampanje za predsedničke izbore u Srbiji, bio zabranio da se priča o dvojnom državljanstvu dvojice njegovih protivnika na izborima – sadašnjeg lidera pokreta Srbija Centar Zdravka Ponoša koji ima i hrvatsko državljanstvo, i lidera Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića koji ima i francusko državljanstvo.

Dodala je da je SNS takve informacije o Ponošu i Jovanoviću objavila nakon što su izneli „laž“ da ona ima dvojno državljanstvo.

Brnabić je kazala i da izveštaje Evropskog parlamenta ili evroparlamentaraca o Srbiji i njenom napretku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji neće tretirati kao „svete krave“.

Istakla je da ako neko u Evropskom parlamentu u „‘X’ ‘Y’ rezoluciji“ priča o vladavini prava u Srbiji, kao nedostatak vladavine prava treba da oceni i to što vlasti u Prištini ne ispunjavaju svoj deo sporazuma iz Brisela, postignutog pre deset godina.

„Valjda je implementacija Briselskog sporazuma neka vladavina prava? Mi smo naš deo Briselskog sporazuma ispunili, mi smo kredibilan partner“, ocenila je Brnabić.

Ona je, govoreći o navodima u medijima da se sprema privatizacija Elektroprivrede Srbije (EPS) rekla da je i to „laž“.

„Mi smo u reformu EPS-a trebali da uđemo mnogo ranije. Laž je da menjamo pravnu formu da bi privatizovali“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima „brutalna je laž“ i da se neki deo iz sistema EPS-a sprema za privatizaciju, kao i da je cilj takvih navoda da „politički podbune sindikate“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare