Brnabić: Novinari u Srbiji bezbedniji nego u nekim zemljama EU

Vesti 09. jul 202113:41 21 komentara
Tanjug / Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada čini sve što je u njenoj moći da imamo medijski ambijent u kojem je zagarantovana sloboda medija.

„Mi činimo sve što je u našoj moći da imamo medijski ambijent u kojem je zagarantovana sloboda medija u kojoj svako može da kaže šta mu padne na pamet“, rekla je Brnabić novarima posle dodele nagrada deci za informatičke projekte.

Ona je istakla da to pokazuje slobodu medija u Srbiji za koju ona „misli da nije baš najbolja za demokratska društva, već da uz tu slobodu mora da ide i odgovornost“.

Brnabić je rekla da su novinari ugroženiji u nekim zemljama EU nego u Srbiji, i to u zemljama iz kojih se Srbiji spočitava.

Ona je istakla da se u Srbiji napadi na novinare rešavaju, ali da neki mediji ne izveštavaju o rešenim slučajevima, jer im to tako odgovara.

Brnabić je istakla da su rešene pretnje urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić, da je za paljenje kuće Milana Jovanovića osuđen bivši predsednik opštine Grocka, koga nisu zaštitili ni Srpska napredna strani, ni funkcija, da je oko pretnji Jeleni Zorić i napada na Daška Milinovića Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo završili svoj deo posla.

Upitana o napadu na novinara Bete Žikicu Stevanovića, premijerka je rekla da će na Radnoj grupi za bezbednost novinara pitati dokle se stiglo.

„Opozicija prisutna na RTS, urednik Njuz Maks Adrija da se izvini“

„Dosta mi je proizvoljnosti i paušalnosti, tužilaštvo ne radi ništa, sudstvo ne radi ništa, a kada pogledate brojeve vidite da to nije baš tako. Da jednom mesečno sednem sa Radnom grupom ne bih mogla da vam dam odgovor da se rešio taj i taj slučaj, nego bi se ponovo završilo – u zemljama EU svaki napad na novinare se odmah rešava, a kod nas se ne rešava“, kazala je Brnabić.

Brnabić je dodala da su se u vreme onih koji se pozivaju na slobodu medija ubijali novinari i da za to niko nikada nije ni odgovarao, niti je bio optužen.

Upitana o međustranačkom dijalogu i razgovorima o nastupu opozicije na Radio-televiziji Srbije, Brnabić je rekla da je opozicija prisutna na RTS, kao i vanparlamentarna opozicija, „a ne zna gde drugde to postoji“, kao i da deo opozicije odbija pozive da gostuju na RTS i na nekim privatnim televizijama.

Na pitanja novinarke Njuz Maks Adrije i ponovni poziv da gostuje u programu te televizije, Brnabić je rekla da nema sklonost da gostuje na televiziji „čiji urednik kaže da sve iz SNS i sve njihove glasače treba staviti u logore“, i misli da kao predsednica Vlade ne treba da bude na toj televiziji.

„Neka se on izvini za to što je rekao da treba da nas stave u logore, pa možemo da razgovaramo na nekoj drugoj osnovi“, poručila je Brnabić.

Komentari (21)

Vidi sve komentare