Brnabić o 100 dana vlade: Srbija jaka i bezbedna zemlja, nema zaštićenih

Vesti 06. feb 202112:13 > 14:22 59 komentara

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, predstavljajući rezultate rada Vlade u prvih 100 dana, da je Srbija jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih.

Tokom ceremonije u Kombank dvorani, Brnabić je podsetila da je nedavno uhapšeno 17 članova kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji se sumnjiče, kako je navela, za „najteža i najgnusnija kriminalna dela“.

POVEZANE VESTI

„Danonoćni rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, BIA, Tužilaštva za organizovani kriminal i svih ostalih poslali su snažnu poruku: Srbija je jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih“, naglasila je ona.

Rekla je da je država pokazala odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala, koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodala da će pitanje borbe protiv mafije i dalje biti u vrhu liste prioriteta.

Brnabić je navela da se u prvih 100 dana vlade radilo na sprovođenju preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije „GREKO“, da je usvojen Akcioni plan za sprovođenje medijske strategiji, kao i da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

Najveći uspeh borba protiv pandemije

Premijerka Brnabić izjavila je i da je jedan od najvećih uspeha vlade borba protiv epidemije koronavirusa.

Brnabić je rekla da su otvorene dve nove bolnice u Beogradu i Kruševcu s više od 1.500 kreveta za kovid-pacijente.

„Jedna smo od samo dve ili tri zemlje na svetu koja je uspela da tokom ovakve krize za samo četiri meseca izgradi potpuno nove bolnice. I to ne jednu, već dve“, kazala je Brnabić i istakla da su te bolnice otvorene u decembru, kada je zdravstvo bilo „na izmaku kapaciteta“ i istakla da su zahvaljujući njima spasene stotine života.

„Započeli smo masovnu imunizaciju naših građana. Velika Britanija je bila prva, a Srbija druga zemlja u Evropi u koju su stigle vakcine“, navela je premijerka.

Istakla je da je vakcinacija stanovništva započeta tri dana pre nego u Evropskoj uniji.

„Do danas smo vakcinisali oko 520.000 ljudi, revakcinisali oko 21.000 i jedina smo zemlja na svetu u kojoj građani mogu da biraju vakcine“, rekla je Brnabić na skupu u Kombank dvorani u centru Beograda.

Zaključila je da „mnoge druge zemlje i veće i bogatije uče od Srbije kako organizovati efikasnu imunizaciju“.

„Možemo mnogo brže i bolje“

Brnabić je izjavila i da je zadovoljna radom Vlade Srbije u prvih 100 dana, a da o tome govori i to što predstavnici zemalja Evrope dolaze u Srbiju da uče kako se sprovodi masovna vakcinacija protiv koronavirusa.

„Zadovoljna sam, ali možemo mnogo brže i mnogo bolje“, kazala je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja rezulata rada Vlade Srbije u prvih 100 dana.

Brnabić je naglasila da je sadašnji sastav vlade radio u vanrednim okolonostima, ali da je i pored toga Srbija postigla rezultate koji su pre nekoliko godine bili nezamislivi.

„Konačno smo počeli da razmišljamo o nama kao o ljudima koji umeju da urade nešto najbolje u Evropi“, istakla je ona.

Na pitanje o navodima da se veliki broj Albanaca sa Kosova prijavljuje za vakcinaciju u Srbiji, Brnabić je kazala da to ne čudi jer se veliki broj Albanaca prijavio i za pomoć od 100 evra za sve državljane Srbije.

Ocenila je da Srbija radi dobro za sve svoje gradjane, bilo da su Srbi, Albanci ili Goranci i dodala da se nada da će tako početi da rade i političari iz Prištine.

„A kada to shvate, onda će biti i lakše da pregovaramo“, dodala je ona.

Govoreći o vanrednim parlamentarinim izborima na Kosovu, koji su zakazani za 14. februar, Brnabić je pozvala Srbe da budu jedinstveni.

„Otkad su Srbiji jedinistveni, postali su faktor koji mora da se sluša i uvažava, učinili su da je njihova pozicija bolja ali i pozicija Beograd u dijalogu sa prištinom“, naglasila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare