Brnabić o nabavci vitamina: Monstruozne insinuacije da se neko ugrađivao u cenu

Vesti 05. apr 202111:45 > 12:30 124 komentara

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je kao "sumanute" i "sulude" navode da je pri nabavci vitamina za penzionere bilo sukoba interesa, jer je u taj posao uključena osoba, za koju je predsednik Srbije Aleksanadr Vučić rekao da mu je prijatelj.

Pročitajte i:

„Ponovo prebacujemo temu u neko polje koje ne treba da bude na prvom mestu, a to je zdravlje građana i briga, posebno o najstarijima. U Srbiji nemamo mnogo proizvođača vitamina, teško da mogu da zamislim da je od bilo koga nabavljeno, ne biste našli neki sukob interesa. Ovo je mala zemlja, svi se znaju, kada krenete da izvlačite pobočne veze svako može da se poveže sa svakim. Da ne skrećemo pažnju s najvažijeg, a najvažnije je da se za najmanje moguće sredstava nabavi najviše moguće vitamina ili bilo kojih drugih lekova za građane. Tako je urađeno i ovaj put, i kao što su bile strašne tvrdnje da se neko ugrađivao u cenu bolnice, monstruozne su insinuacije da se neko ugrađivao u cenu vitamina, meni je to sumanuto. A da li poznaje Vučić nekoga, poznaje milion ljudi, ne znam šta to dokazuje“, rekla je premijerka.

Podsetimo, vitaminski paketi koji su namenjeni starijim građanima, zdravstvenim radnicima i hroničnim bolesnicima plaćeni su 7,8 miliona evra bez PDV-a, odnosno 9,4 miliona evra (malo više od 1,1 milijardu dinara) sa PDV-om, pokazuju objavljeni podaci o sprovednoj javnoj nabavci. Kako piše Nova ekonomija, nabavka je označena kao hitna, zbog čega je sprovedena u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva.

To znači da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, pozvalo pet firmi da dostave svoje ponude i onda izabralo odgovarajuću, umesto da je objavilo javni poziv na koji bi mogle da se prijave sve zainteresovane firme. Pozvane firme bile su Max Medica, Ervamatin, Slaviamed, Proton System i Goodwill Pharma, navodi Nova ekonomija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare