Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Vesti 06. feb 202308:5670 komentara
Ana Brnabićf
N1/arhiva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

Ona je za RTS kazala da Lajčak prvo ide u Prištinu i da je, koliko je videla, tamo tema osnivanje ZSO i dodala da je ne zanimaju stavovi premijera Kosova Aljbina Kurtija o tome.

Povezane vesti

Podsetila da je ZSO dogovorena i ispregovarana pre deset godina u sklopu Briselskog sporazuma, 2013. i 2015. godine i naglasila da veruje u garancije međunarodne zajednice da će tako biti i formirana.

Objasnila je da veruje u garancije međunarodne zajednice zato što, kako je kazala, ne zna na koji način bi garantovali bilo koji drugi sporazum ako taj ne bude ispunjen.

„Neće biti lako“, rekla je Brnabić i dodala da očekuje i manipulacije i pokušaje izmena dogovorenog „od strane prijatelja Prištine“.

Smatra da sve to, kako je ponovila, „neće biti lako“, ali da neće dovesti do uspeha, jer je sve o ZSO „na papiru“.

Ocenila je i da nikome u svetu, uz rat u Ukrajini i nove tenzije između SAD i Kine, ne odgovara bilo kakav „potencijalni sukob i nestabilnost“, te da žele, kako je kazala, „da ugase potencijalna žarišta“. Smatra da je stav Zapada „da se stavi tačka“ na potencijalne konflikte ali i da se, dodala je, sa dnevnog reda skinu primeri presedana poput Kosova.

Kazala je da je Kosovo oduzeto Srbiji suprotno međunarodnom pravu, te dodala da je to „bio krupan presedan“ kome je prethodilo, bez odobrenja UN, bombardovanje Srbije, 1999. godine.

Podsetila je i na svoj i stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da Beogradu ne odgovara „zamrznuti konflikt“ i ocenila da takvo stanje „bilo ko može da odmrzne“.

Brnabić smatra i da premijer Kosova želi da nedostatak političke vizije i ekonomskih rezulata nadomesti stalnom političkom nestablnošću.

„Sastanak Kurtija sa Ugljaninom i Kamberijem pokušaj destabilizacije centralne Srbije“

Brnabić je ocenila kao „pokušaj destabilizacije centralne Srbije“ sastanak u Prištini kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i predsednikom Partije demokratskog delovanja Šaipom Kamberijem.

„To je i jedan od vidova manipulacije sa Zajednicom srpskih opština, traženjem da tako nešto postoji i na teritoriji centralne Srbije. Te dve stvari su potpuno neuporedive“, rekla je Brnabić za RTS.

Ona je navela da joj je „u velikoj meri tužno kad čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine (šta govore), ne radi se tu o celoj albanskoj ni bošnjačkom nacionalnoj manjini, s kojima imamo jako dobru saradnju kao Vlada“.

„Mi naše nacionalne manjine poštujemo. A svakodnevno imate napade na Srbe na Kosovu i Metohiji, a da onda neka kaže da oni imaju tamo neka prava“, rekla je Brnabić, naglasivši da Srbi na Kosovu nisu nacionalna manjina, jer je to pokrajina Srbije.

Komentari

Vaš komentar