Brnabić o saopštenju EEAS: Neslana šala, kao da je 1. april – dosta licemerja

Vesti 14. avg 202214:41 > 14:42 123 komentara
Tanjug/ Nenad Mihajlović

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je "neslanom šalom" saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog nedavne eskalacije zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije i ističe da će visoki političari obe strane biti smatrani odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu.

Gledajući ovu izjavu EEAS, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je istim tim Srbima na KiM oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom.“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je dodala da je „nasuprot tome, moto predsednika Vučića i Srbije jasan: mir i stabilnost“.

„Bliži nam se deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO) – okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo“, poručila je Brnabić.

Ocenila je „da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije“.

„Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, napisala je Brnabić na Tviteru.

EEAS je u saopštenju takođe poručio da „obe strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“.

„EU očekuje da dvojica lidera razgovaraju o tim problematičnim temama na sledećem sastanku na visokom nivou, koji je za 18. avgust sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija“, navedeno je u saopštenju.

Komentari (123)

Vidi sve komentare