Brnabić: Očekujem otvaranje dva klastera tokom slovenačkog predsedavanja EU

Vesti 30. jul 202114:00 > 14:58 6 komentara
Dragan Kujundžić/Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije (EU) biti otvorena još dva klastera, što bi bio pozitivan signal za Srbiju i čime bi se adekvatno valorizovali do sada preduzeti reformski koraci, saopšteno je iz njenog kabineta.

Brnabić je tokom današnjeg razgovara sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom istakla je da je podrška te zemlje reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Pročitajte još:

Ona je rekla da je vladavina prava među ključnim prioritetima Vlade, koja je u prethodnom periodu „demonstrirala svoju posvećenost daljem sprovođenju reformi, kako bi pravosuđe i njegove institucije bile odgovorne, efikasne i nezavisne“.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, predsednica Vlade je, govoreći o prilikama u regionu, naglasila da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine, koji je važan za stabilnost celokupnog regiona, ali i dodala da postoji velika zabrinutost zbog aktuelne situacije i najnovijih pritisaka Prištine na srpske povratnike.

Berger je istakao značaj dijaloga između Beograda i Prištine i naveo da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku ovom procesu, kako bi se pronašlo konstruktivno rešenje.

Državni sekretar nemačkog Ministarstva spoljnih poslova naveo je da Nemačka već konstatuje pozitivne korake koje Srbija sprovodi u fundamentalnim oblastima, ali i da će nastavak reformi, a koje zahtevaju pre svega vreme i posvećenost, doneti ključne benefite građanima Srbije, stoji na sajtu Vlade.

On je naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Migel Berger, Ana Brnabić
Tanjug

Kako je rečeno, kada je u pitanju saradnja u regionu, na sastanku je istaknuta važna uloga i doprinos Nemačke unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega kroz inicijativu „Berlinski proces“.

Predsednica Vlade je apostrofirala posvećenost Srbije stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i značaj koji pridajemo inicijativama koje za cilj imaju jačanje stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog povezivanja u regionu.

Selaković zadovoljan: Uskoro očekujemo posetu Angele Merkel

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se sa Migelom Bergerom sa kojim je razgovarao o političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u regionu zapadnog Balkana, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Selaković je bilateralne odnose ocenio kao veoma dobre, istakavši da njima, u velikoj meri, doprinose i lični i prijateljski odnosi predsednika Vučića i kancelarke Merkel. Takođe, kako se navodi, posebno je izrazio zadovoljstvo što uskoro očekujemo posetu kancelarke Merkel Srbiji, te da smo, prema njegovim rečima, u tom smislu koncentrisani na pripremu zaključivanja više međudržavnih sporazuma, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je rekao da je Nemačka jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera. U tom kontekstu, ministar je ukazao na značaj saradnje sa Nemačkom u oblasti dualnog obrazovanja, takođe istakavši da je jedan od važnih interesa Srbije povećanje investicija u infrastrukturne projekte.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i zahvalio Nemačkoj, kao jednom od naših najznačajnih političkih partnera, na podršci koju pruža politici proširenja i unapređenje političkog dijaloga Srbije i regiona sa EU.

Ministarstvo spoljnih poslova

Razgovarajući o regionalnim inicijativama, Selaković se osvrnuo na značaj „Berlinskog procesa“ napomenuvši da je taj forum u značajnoj meri doprineo ubrzanju određenih procesa i stvaranju neophodnih uslova za bliže povezivanje u našem regionu.

Ministar Selaković uputio je izraze saučešća Nemačkoj zbog žrtava u neverovatnim poplavama koje su nedavno pogodile tu zemlju, ponovivši da je Srbija spremna da pruži pomoć u otklanjanju njenih posledica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare