Brnabić odbacila predlog opozicije da svi lokalni izbori budu istog dana

Vesti 16. apr 202413:58 185 komentara
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je, i posle upućenog novog predloga opozicije, da ne prihvata odlaganje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanih za 2. jun.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ predložila je da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji budu održani u istom danu, najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR, a najkasnije do kraja 2024. godine.

Kaže da je ozbiljno analizirala predloge opozicije i konsultovala se sa svojim timovima. „Moj odgovor je bio da sam prihvatila sve predloge, osim jednog, suprotnog Ustavu, da odložimo izbore za Skupštinu Grada Beograda do daljeg“, ponovila je.

Povezane vesti:

Meni je danas od njih (opozicije) stigao novi predlog, zahtev i nema ama baš nikakve veze sa predlozima i zahtevima koje su ostavljali do sada. „(Predlažu) Novi zakon da Narodna skupština dvotrećinskom većinom Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje Ustava… Kako bi se svi izbori u Republici Srbiji, odnosno svi lokalni izbori u Republici Srbiji, održali u istom danu 2024. godine. Dakle, nema veze što smo mi imali izbore lokalne u određenim lokalnim samoupravama, nema veze kad im je vreme, nema veze koliko je Ustavom zagarantovan mandat. Ništa od toga nema veze, nego ajde puj pike ne važi, skraćujemo mandate, nekima skraćujemo, nekima produžavamo i kažemo mi, kad Đilasova opozicija kaže, kada će biti ti svi lokalni izbori“, navela je.

Navodeći da su se „drznuli nešto tako da pošalju“, kaže – „nema demokratskih normi, principa, nego kako Đilas kaže“. „Dakle, donošenje Ustavnog zakona, koji oni predlažu da se donese dvotrećinskom većinom, podrazumeva prethodnu promenu Ustava“, navodi ona.

Kaže da joj je „posebno bila zabavna stvar“ što su je političke stranke grupisane oko Đilasove, obavestile da su se pre četiri dana obratile OEBS-u zvanično, sa „zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizborna kriza“.

„I sada imate ljude koji su bacali drvlje i kamenje na mene što sam na sastanak pozvala, u svojstvu posmatrača, ambasadora OEBS-a, ambasadora Amerike, ambasadora Norveške i ambasadora Evropske delegacije u Srbiji. Nisu ni imali pravo glasa, nisu se ni javljali za glas, nisam ja tražila neko mišljenje“, navela je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare