Brnabić poziva na disciplinovanje ministarke Mihajlović zbog intervjua za Novu

Vesti 02. jun 202219:30 > 22:25 163 komentara

Premijerka Ana Brnabić praktično je potvrdila da postoje podobni i nepodobni mediji. Ona je tokom gostovanja na televiziji Hepi ocenila da je postupak Zorane Mihajlović da da intervju za list Nova - neljudski. Reakcije i osude drugih članova stranke nastavile su se na društvenim mrežama, a i sama ministarka Mihajlović nije im ostala dužna.

Podobni i nepodobni, očito je jedina iskonska podela u medijima. Vlast ne bira sredstva, ali bira medije. Premijerka je na televiziji Hepi rekla da joj je zasmetalo to što je Zorana Mihajlović dala intervju za list Nova. I da će zbog toga pred sud stranke.

POVEZANE VESTI:

„Neko ko je potpredsednik Vlade i u vrhu Srpske napredne stranke u Novoj S – mediju koji je, mislim u direktom vlasništvu Đilasa… Prosto nije fer prema onome kome taj medij najgore govori svaki dan. Ja ću pokrenuti to pitanje pred strankom. I mislim da neke stvari jesu crvene linije i nekako nisu ljudske“, rekla je Brnabić.

Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) smatra da su reči Ane Brnabić direktan pritisak na medije koji kritički izveštavaju o radu vlasti i loša poruka drugim medijima, ali i poruka premijerkinim stranačkim saborcima.

„Kojima se zapravo šalje određena poruka šta se može dogoditi ili koju vrstu posledice mogu da očekuju ili reakciju ukoliko komuniciraju ili daju izjave takvoj vrsti medija, odnosno kritički orijentisanim medijima“, kaže on.

Brnabić bi zaporavo, sa najviše funkcije na kojoj se nalazi, trebalo da daje primer i da osuđuje izjave poput one koju je sama dala, zaključuje Đurić. Dodaje da bio ona zaporavo trebalo da podstiče druge predstavnike vlasti da što više komuniciraju sa medijima.

„Ovo je jako loša poruka, sa druge strane nedopustiva poruka i određena vrsta čak i diskriminacije. Posebno zbog toga što je premijerka i osnivač i član vladine radne grupe koja se bavi pitanjima bezbednosti novinara, koja na svojim sastancima razgovara između ostalog i o različitim oblicima pritisaka“, ističe Đurić.

Iza leđa premijerke odmah je stao je i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić porukom – „ne pada sneg da zaveje breg već da svaka zverka pokaže svoj trag“.

„Članovi Srpske napredne stranke jedva čekaju da ocene svakoga od nas u stranci i sa velikim nestrpljenjem očekuju taj trenutak. A što se tiče onih koji bi preko stranih ambasada da se preporuče za mesto ministra, odmah mogu da im kažem da su se džaba trošili za skupe poklone i gala večere njihovim ekselencijama“, poručio je Glišić.

A onda je krenula lavina poruka iz SNS-a. Vladimir Đukanović najpre je na Tviteru, ministarku ironično označio modernom, a ona je direktno odgovorila na Instagramu: „Moja pokojna baka Mileva je za ovakve govorila: Glup se ne traži, on se sam javlja“. Na ovo Đukanović je otišao korak dalje, pa ministarku nazvao pogrdnim imenom.

Ovim postupkom premijerke samo je nastavljen trend odnosa vladajuće stranke prema nezavisnim medijima, koji se na konferencijama neretko omalovažavaju i vređaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare