Brnabić: Proglašenje Gorana Markovića za ličnost godine – nešto najbizarnije

Vesti 27. dec 202118:15 164 komentara
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je proglašenje reditelja Gorana Markovića za ličnost godine "nešto najbizarnije" što je videla u političkom životu u Srbiji.

„Ovo mi je pokazalo da nisam sve videla“, rekla je Brnabić novinarima i dodala da elita i mediji „u direktnom ili indirektnom vlasništvu tajkuna uvek mogu neverovatnije“.

Povezane vesti

Ona je ocenila da je demokratsko pravo bilo koga da Markovića proglasi za ličnost godine.

„I ja bih ga proglasila za ličnost godine u nekim aspektima, ali zbog očuvanja građanskih vrednosti, kultura dijaloga je kao sprdnja upravo sa tim vrednostima“, rekla je Brnabić.

Dodala je da „to govori o tome kako oni (nedeljnik „Vreme“) vide te vrednosti, to najbolje govori o tome kalo oni vide kuturu dijaloga“.

„Dijalog je kada nekoga treba da streljate“, rekla je Brnabić.

Reditelj Goran Marković je većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika „Vreme“ izabran za ličnost godine, saopštila je redakcija.

Naveli su da je kriterijum za priznanje, kao i prethodnih godina, bio doprinos unapređenju institucija u javnom interesu.

„Dugogodišnjim filmskim i književnim radom, ali i javnim angažmanom, Goran Marković je dao nemerljiv doprinos borbi protiv nacionalizma i autoritarnih tendencija svih vrsta, afirmisao građansku hrabrost, kulturu dijaloga i sećanja i nikada nije pristajao na nasilje. U godini iza nas, svojim primerom još jednom je podvukao važnost poštenja, nepotkupljivosti, prava i sloboda građana, ali i značaj ličnog integriteta bez obzira na profesiju kojom se čovek bavi. Zbog svega ovoga i uprkos ogromnom umetničkom delu, Goran Marković je po ko zna koji put iskusio opskurna podmetanja, govor mržnje i pritiske sa pozicija vlasti i moći. Bez obzira na njih, principijelnost, hrabrost i kreativnost Gorana Markovića najbolje je svedočanstvo odbrane vrednosti građanskog društva u doba kada ih na bezbroj načina nastoje pokopati laž, poltronstvo i strah“, navodi se u obrazloženju ove odluke, a iz nedeljnika „Vreme“ su najavili i opširan intervju sa Markovićem u prvom novogodišnjem broju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare