Brnabić razgovarala sa komesarkom EU o unapređenju ljudskih prava

Vesti 17. sep 202219:2010 komentara
Tanjug/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u subotu sa komesarkom Evropske unije za jednakost Helenom Dali o unapređenju zaštite ljudskih prava, položaju žena i ranjivih grupa u Srbiji i napretku u prevenciji svih oblika diskriminacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je Srbija posvećena reformama u oblasti vladavine prava, pre svega, u delu koji se odnosi na ljudska prava i zaštitu ranjivih grupa, kao i zabrani svih oblika diskriminacije.

Tokom mandata prethodne vlade, kako je navela premijerka, ostvaren je značajan napredak u ovim oblastima, što prema njenim rečima predstavlja jasan pokazatelj posvećenosti Srbije evropskim integracijama i građenju sigurnog i bezbednog društva za njene građane.

Kako je navela, u prethodnom periodu usvojeni su brojni zakoni i strategije koje se odnose na rodnu ravnopravnost, razvoj civilnog društva, prevenciju i zaštitu od diskriminacije i socijalno uključivanje Roma i Romkinja i dodala da je u toku i izrada Strategije ljudskih prava, čiji su osnovni ciljevi sistemsko i kontinuirano praćenje stanja ljudskih prava u Srbiji i preduzimanje mera za unapređivanje i dostizanje međunarodnih UN standarda.

Evropska komesarka Helena Dali ocenila je da je politička volja i usmeravanje društva ka pravim vrednostima veoma važan činilac u radu na postizanju jednakosti za svaku državu i da je zadovoljna što je na globalnom nivou postignut napredak i dijalog u ovim važnim pitanjima, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je navela da su reforme u oblasti vladavine prava, posebno u delu koji se odnosi na ljudska prava, strateško opredeljenje i visoko u agendi rada buduće srpske vlade.

Sastanku predsednica Vlade Srbije i komesarke Evropske unije za jednakost, prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Komentari

Vaš komentar