Brnabić: Rezolucijom o Srebrenici kao da se svet okrenuo naglavačke, bacaju šibicu na Balkanu

Vesti 22. maj 202409:01 23 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da, s informacijom da će Nemačka predstaviti "sramnu" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, deluje, kako je navela, kao da se svet okrenuo naglavačke - kao da sve ono što je bilo normalno više nije, a da sve ono što je bilo nenormalno sada je normalno.

„Ne mogu da shvatim zašto ovo Nemačka radi, kako je ovo uopšte moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar celom svetu i čitavoj istoriji“, rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i „jako rano jutros“ razgovarala sa predstavnicima nekih zemalja.

Ona je, govoreći o stradanju srpskog naroda, navela da se ovakvom rezolucijom briše „dvadeseti vek i pravi neka nova istorija, novi svetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju bilo kakvih žrtava i pravila“.

Prema njenim rečima, ovom rezolucijom se „krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine“, i predstavlja „skandal nad skandalima“.

„U trenutku kad imate žarišta širom sveta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti, a mi ćemo ostati ovde u regionu da pokušamo da nađemo način da smirimo tenzije“, rekla je Brnabić.

„Opozicija uglas viče da se u Srebrenici desio genocid“

Brnabić je istakla da bi, da su iz opozicije na vlasti, verovatno bili sponzori rezolucije o Srebrenici.

„Na takav snishodljiv stav je Zapad navikao i računao, zato se sad pitaju odakle Srbiji, odakle (Aleksandru) Vučiću hrabrost da nam se suprostavi“, rekla je Brnabić.

Rekla je da opozicija nikada više nije napadala predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego sada, u trenutku kada se najviše i najjače bori kako Srbi ne bi bili proglašeni genocidnim narodom, a Republika Srpska genocidnom tvorevinom.

„Samozvana i samozaljubljena elita više nego ikad napada predsednika. Nazivaju ga nečastivim, prete, kažu da je samo ljuštura, mrtav čovek. Bilo bi poštenije da uzmu taj pištolj i pucaju u njega, nego što ga tutkaju u ruke nekoj labilnoj osobi“, kazala je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare