Brnabić Rotu: Nemačka ne primenjuje preporuke ODIHR – to, dragi moj Rote, nije funkcionalna demokratija

Vesti 01. mar 202421:40 147 komentara
TANJUG/ RADE PRELIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaelu Rotu i nemačkom ministarstvu spoljnih poslova da umesto što "daju sebi slobodu da dele pokroviteljske savete drugima", treba da primene preporuke koje je ODIHR uputio Nemačkoj, navodeći da nijednu nisu implementirali od 2017.

Nemački MSP i Rot ranije danas su komentarisali ODIHR izveštaj o izborima 17. decembra u Srbiji, navodeći da izbori nisu bili ni fer ni slobodni i da tako ne funkcioniše demokratija.

Povezane vesti

„Dragi Mihaele Rote i nemački MSP, umesto što delite svaku svoju misao o pitanjima drugih zemalja, i umesto što sebi dozvoljavate slobodu da dajete pokroviteljske savete drugima, zašto, zajedno sa drugim nemačkim institucijama, ne primenite preporuke koje ODIHR ima za vas? Izgleda da niste implementirali nijednu od 2017! To, moj dragi Mihaele Rote, nije funkcionalna demokratija“, poručila je ona, odgovarajući na ono što je ranije Rot napisao na Tviteru povodom ODIHR izveštaja o izborima u Srbiji: „Tako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću“.

Dodala je da je, „s druge strane, Srbija, zapravo, u poslednjih sedam godina u potpunosti, uglavnom ili delimično primenila 54 preporuke“.

„Kao rezultat, u poslednjem izveštaju ODIHR, imamo manje preporuka nego u prethodnom. Upravo suprotno, Nemačka trenutno ima duplo više preporuka nego u prethodnom izveštaju! To je prilično zabrinjavajući trend“, navela je Brnabić.

Dodala je da je sada apsolutno ključno da Nemačka u potpunosti implementira sve preporuke, aludirajući na raniju objavu na Tviteru nemačkog MSP koji je upravo to poručio Srbiji.

„Pozivam vas (Rota) i nemački MSP da što pre reagujete, imajući u vidu da je prošlo više od 10 godina od kada ste implementirali bilo šta što je ODIHR rekao“, kazala je Brnabić.

Ona je uz post objavila i dva dokumenta, kako je navela, ODIHR preporuke iz izveštaja o Nemačkoj o parlamentarnim izborima održanim 26. septembra 2021. i podsetnik ODIHR da nije primenila nijednu preporuku.

„Nema potrebe da mi zahvaljujete. Vi bi isto učinili za Srbiju, sigurna sam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare