Brnabić sa Eskobarom: Implementacija potpisanih sporazuma je ključna

Vesti 14. dec 202218:23 > 19:56 15 komentara
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarala o trenutnoj situaciji na Kosovu i ukazala na kršenje potpisanih sporazuma, kao i na značaj njihove implementacije.

Kako je saopštila Vlada Srbije, akcenat u razgovorima bio je na položaju Srba na severu Кosova i svim jednostranim potezima koje povlače privremeni organi u Prištini.

POVEZANE VESTI:

„Hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi, predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant Evropska Unija“, rekla je Brnabić, prenosi se u saopštenju.

Premijerka je istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom. Prema njenim rečima, ono što je ključno za nastavak dijaloga i rad na potencijalnim budućim dogovorima, jeste implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primena na terenu. Brnabić je rekla da tu u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština na Кosovu, imajući u vidu da će skoro biti deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana.

Predsednica Vlade takođe je naglasila trajnu opredeljenost Srbije za mir i stabilnost u čitavom regionu i ponovila da bi implementacija i poštovanje već postignutih sporazuma umnogome doprinelo brzoj stabilizaciji situacije na Кosovu, navodi se u saopštenju.

Razumevanje za poziciju Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razmenio mišljenja o aktuelnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Gabrijel Eskobar je izrazio razumevanje za stavove Srbije i obećao da će američka strana uložiti dodatne napore u okviru podrške za iznalaženje rešenja aktuelne situacije, navodi se u saopštenju. Šef diplomatije Srbije preneo je svoju zabrinutost zbog činjenice da devet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nije došlo do implementacije obaveza koje je Priština preuzela, naročito u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da je strateško opredeljenje Srbije unapređenje saradnje sa SAD, u oblastima od obostranog značaja, u cilju ostvarivanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili obostrani interes za nastavak pozitivne dinamike razvoja ukupnih bilateralnih odnosa i dodatnog intenziviranja političkog dijaloga, odnosno organizovanja uzajamnih poseta zvaničnika dve zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare