Brnabić: Sa Kurtijem ni razgovora ni dogovora ni zajedničkih sporazuma

Vesti 13. jun 202111:55 > 12:11 7 komentara
Fonet/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem "nema razgovora i dogovora i neće biti ni zajedničkih sporazuma".

Brnabić je ponovila da je sastanak u Tirani bio „veoma buran i težak“ i da je on pripremni sastanak za 15. jun u Briselu, na kojem će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povezane vesti:

Upitana kako komentariše to što Kurti optužuje Srbiju za genocid, Brnabić je kazala da je on „ideološki fanatik sa nula pragmatizma“.

„On svakodnevno preti Srbiji tužbama za genocid. Neka podnese tužbu i neka onda kaže šta želi, neka dokaže šta ima, ali nemoj da preti, a posebno ne na regionalnim sastancima, jer od njih onda pravi cirkus“, kazala je ona za TV Prva.

Ocenila je da su, što se tiče Kosova, „stvari teške i da će biti sve teže“.

„To što sada imamo političke elite u Prištini, ljude koji ne žele razgovor, je katastrofa za čitav region i predsedniku (Vučiću) će 15. juna biti izuzetno teško“, smatra ona.

Takođe je rekla, da „nema nadu“ da će biti postignut zajednički konsenzus sa ostalim strankama po pitanju Kosova, jer kako je dodala, ako bi to oslabilo Vučića, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bi pre bio na strani Kurtija.

„Zrenjanin napokon ima svetlu budućnost“

Brnabić kaže da su protesti u Zrenjaninu protiv kineske fabrike guma Linglong rezultat „ludističkih pokreta“, jer taj grad „napokon ima svetlu budućnost“.

„Imate sve više ‘ludističkih pokreta’, gde se protestuje protiv investicija koje dolaze u Srbiju. Kineski investitori više nisu prljava tehnologija, već moderna. Da bi se to što pre realizovalo žurimo za izgradnjom puta Beograd – Zrenjanin“, kazala je ona.

Premijerka smatra da „nekima“ nije bitno ko je investitor, već samo da se protestuje.

„Protestuju protiv domaćih investitora, Narodna stranka protestuje protiv Milenijum tima u Vranjskoj banji, a koja je banja radila kada su oni bili na vlasti, sve su bile uništene“, ocenila je ona.

Brnabić je rekla da su predsednik i potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić protiv svake investicije, i da im se neće dozvoliti da kontrolišu razvoj Srbije.

Nekoliko stotina aktivista građanskih pokreta i inicijativa i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo je ispred gradilišta kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu zbog potencijalnog zagađenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare