Brnabić sa Palmerom: Srbija je posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom

Vesti 03. jun 202114:11 > 14:26 10 komentara
ANA BRNABIC I METJU PALMER
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojim je razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Brnabić je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

POVEZANE VESTI:

„Naš interes je intenziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa“, istakla je.

Premijerka je naglasila da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

„Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja. Nastavićemo da se zalažemo za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje“, rekla je ona.

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsednika Vučića razgovorima sa Prištinom.

Naglasio je da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio je ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Palmer je istovremeno ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare