Brnabić sa premijerom Bugarske o stvaranju zajedničkog energetskog tržišta

Vesti 08. feb 202218:55 > 19:20 0 komentara
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i njen bugarski kolega Kiril Petkov razgovarali su u Beogradu o stvaranju zajedničkog energetskog tržišta koje bi, kako su ocenili, donelo veću konkurentnost privredama obe zemlje.

Petkov je na konferenciji za novinare u Palati Srbija istakao da je za Sofiju važna regionalna povezanost kao uslov za ekonomski razvoj, sa akcentom na energetsku povezanost.

PROČITAJTE I:

„Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima sa džavama van regiona, grčka veza je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu“, rekao je bugarski premijer.

On je ocenio da postoji veliki potencijal za ujedinjeno tržiste gasa, koje podrazumeva povezanost sa Severnom Makedonijom, Grčkom i Srbijom i Rumunijom.

„Cilj nam je da svi budemo objedinjeni u jedno tržiste“, rekao je Petkov i istakao da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, sa zajedničkim energetskim tržištem mogao da postane najbrže rastući region.

Naglasio je da je Bugarska prijatelj Srbije i partner na polju evrointegracija.

Brnabić je zahvalila Petkovu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu i zamolila za nastavak podrške prilikom otvaranja klastera tri, za koji je izrazila nadu da će biti otvoren tokom francuskog predsedavanja EU.

Saradnja Srbije i Bugarske je dobra, ali može biti još bolja pre svega na polju trgovine i zajedničkih investicija, ocenila je Brnabić.

Istakla je da je 2021. godina, uprkos pandemiji, bila rekordna kada je reč o trgovinskoj saradnji i iznosila je 1,3 milijarde evra.

Ona je za septembar najavila održavanje bugarsko-srpskog poslovnog foruma u Pirotu ili Dimitrovgradu, na kome bi bili predstavljeni potencijali za investiranje.

Brnabić je navela da je na sastanku sa Petkovim bilo reči i o projektima koji će doneti korist bugarskoj nacionalnoj manjini, a dogovoreno je da budu u stalnom kontaktu kako bi se odmah rešavala pitanja koja se tiču te manjine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!