Brnabić sa Žiofreom: Postoje neslaganja oko usaglašavanja sa EU, ali razgovaramo

Vesti 25. nov 202214:12 8 komentara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se sastala sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Brnabić je naglasila da je ovo bio njen prvi sastanak sa Žiofreom u ovom mandatu Vlade Srbije.

Pročitajte još

Oni su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i sporazum koji je postignut.

„To nam daje dodatno vreme stabilnosti Mi ćemo se zajedno sa Aleksandrom Vučićem zalagati za dijalog da bismo sačuvali mir i stabilnost“, rekla je.

Druga tema na sastanku je bila usaglašavanje sa politikom EU, za koju je rekla da ima neslaganja, ali da imaju dobar razgovor, razmenu argumenata i razumevanje.

„Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje sa politikom EU i da promovišemo evropske vrednosti, jer mi jesmo duboko posvećeni članstvu u Uniji“, naglasila je premijerka.

Treća tema su bile reforme na evropskom putu Srbije, naročito u oblasti vladavine prava.

„Moramo da usvojimo set izmena i dopuna pravosudnih zakona do kraja prvog kvartala sledeće godine. Juče smo imali predstavnike Venecijanske komisije i mislim da tu nećemo imati problema. Radna grupa koja će raditi na izmenama zakona biće ista ona koja je radila na akcionom planu i strategiji. Molila sam da se to završi do prvog kvartala 2023. godine, da bismo pokazali u prvih sto dana vlade da nam je to važno“, poručila je Brnabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je za sledeću nedelju najavio dolazak evropskog komesara za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija u Beograd.

Istakao je da je sa premijerkom Brnabić razgovarao o reformama.

„Kada je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, mislim da je posvećenost specijalnog predstavnika vrlo jasna i zaista cenimo što su uspeli da postignu dogovor, čime su sprečene dalje tenzije i cenimo konstruktivnu ulogu Srbije i Vučića, koji je bio direktno uključen u razgovor“, rekao je.

Žiofre je poručio da je Evropa suočena sa brutalnom agresijom Rusije i da postoje određena očekivanja da se Srbija usaglasi sa politikom EU jer, kako je rekao, „računamo na Srbiju da bude sa nama u ovom teškom trenutku“.

Naglašava da nam je takođe zajedničko pitanje migracija.

„EU je pružila Srbiji podrsku da izađe na kraj sa migrantskim tokovima,  a pričali smo i o energetici. Svi smo suočeni sa teskom situacijom i svi zajedno radimo na bugarskom interkonektoru“, ukazuje.

Podsetio je i na najavu Ursule fon der Lajen tokom posete Beogradu, kada je najavila 165 miliona evra kako bi se ublažili energetski problemi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare