Brnabić senatorima iz SAD: Priština aktivno radi protiv Briselskog sporazuma

Vesti 25. maj 202314:28 24 komentara
Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa grupom senatora SAD o produbljivanju i razvoju ekonomske i političke saradnje, odnosima u regionu i drugim oblastima od obostranog interesa.

Saglasili su se da je puna primena Briselskog sporazuma od izuzetnog značaja ne samo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već i za obezbeđivanje održive stabilnosti i mira u regionu. Premijerka je još jednom ukazala da Priština ne samo da nije ispunila dogovoreno, već da je kosovska administracija suspendovala dobar deo prava koji se u tom sporazumu odnose na Srbe koji žive na Kosovu, navodi se u saopštenju iz premijerkinog kabineta.

Povezane vesti

„Priština je imala više od decenije da primeni Briselski sporazum, ali umesto toga u poslednje dve godine aktivno radi protiv njega, što pokazuje i činjenica da je Srbima na Kosovu i Metohiji bilo zabranjeno da glasaju na izborima“, rekla je Brnabić i u tom kontekstu istakla odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

Kako se dodaje, na sastanku je rečeno da je saradnja u privrednoj i ekonomskoj oblasti na najvišem nivou do sada, i da sektor informacionih tehnologija ima svoje posebno mesto u tome, ali da svakako ima još prostora za unapređenje. Dodatni potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike, sa čime su saglasne obe strane.

Senatori su premijerki preneli izraze saučešća povodom tragičnih događaja u Srbiji i ukazali da su odgovorne mere koje je država preduzela, kada je reč o vraćanju nelegalnog oružja u posedu građana, već pokazale odlične rezultate.

Na sastanku u Vladi Srbije bili su senatori Kristofer Marfi, Geri Piters i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare