Brnabić: Opozicija do sutra u 12h da dostavi predloge, usvojiću svaki

Vesti 11. apr 202414:19 > 14:42 110 komentara

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon trećeg kolegijuma predstavnika vlasti i dela opozicije da je to bio "pokušaj dijaloga" i da nije postignut nikakav dogovor. Ona je dala rok opoziciji da "sutra do 12 sati dostavi predloge o tome kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a". "Da se ne bismo više igrali mačke i miša", kazala je.

Podsetimo, deo opozicije koji je danas prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu nešto posle 12 sati.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle kolegijuma da su napustili „takozvani sastanak“. „Nešto što je trebalo da liči na nastavak dijaloga“, rekla je.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, kolegijum je bio „samo predstava za goste“.

Brnabić se, kaže, složila da je danas bio „pokušaj dijaloga“. „Dijalog ovako ne izgleda“, dodala je.

„Što me neće sprečiti da nastavim da pokušavam, zato što je to moja dužnost, obaveza i nastaviću da apelujem da se ponašamo kao odrasli, odgovorni i razumni ljudi… Koliko god bila primorana da čekam, nadam se da ćemo uspeti makar to da postignemo“, izjavila je Brnabić.

„Danas sam postavila konkretnu temu, a to su izmene i dopune pet zakona koje ukoliko i kada izmenimo, primenili smo sedam ODIHR preporuka. Nisam birala koje preporuke želim da implementiram, jer želim da implementiram sve“, rekla je.

Kaže da je želela da pokaže svim građanima da „mogu nešto da urade“ pa da „odatle krenu dalje“.

„To su Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o Ustavnom sudu“, navela je Brnabić.

Nažalost, rekla je, opozicija je rekla „ne“.

„Rekli su – ‘ne ne želimo da razgovaramo o ovome’. Taj dijalog i kako ga oni razumeju, i to su mogli da vide organizacije civilnog društva i naši strani partneri, koliko im je do tog dijaloga zaista stalo“, kazala je Brnabić i zaključila da je opozicija postavila ultimatume.

Predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je ranije danas da je on predložio dopunu dnevnog reda. „Pošto dnevni red nije ustanovljen dogovorom, predložio sam dopunu dnevnog reda koja bi uključivala i ovo o čemu smo pričali – da najpre sprovedemo naša tri zahteva, koji su i preporuke ODIHR-a, a koje treba da se ispune da bi sve ostale preporuke imale smisla“, kazao je.

Drugim rečima, pojašnjava Lutovac, kada se tri zahteva opozicije koji se tiču biračkog spiska, medija i raspisivanje lokalnih izbora u istom danu, dogovore, onda, kaže, ove druge preporuke imaju smisla.

Dalji koraci

Brnabić je govorila i o daljim koracima koji treba da se naprave.

„Do sutra u 12h da mi dostave predlog kako dalje da radimo na primeni i preporukama ODIHR-a da se ne bismo više igrali mačke i miša. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje“, kazala je Brnabić.

Takođe, dodaje, do sutra u 12 sati opozcija treba da pošalje predlog njihovih predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom i revizijom biračkog spiska.

To se, dodaje, odnosi i na civilni sektor.

„Pod tri, da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade što pre uvrste komentare organizacija civilnih društva kako bismo finalizovali ove zakone u narednih pet dana, kako bismo imali još jedan sastanak, i nakon toga u Skupštini organizovali javno slušanje i išli u usvajanje ovih zakona“, izjavila je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare