Brnabić: Smanjenje siromaštva najvažniji cilj

Vesti 29. mar 202113:41 3 komentara
ANA BRNABIC
Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kristalno jasno da će smanjenje siromaštva biti najvažniji cilj kojim se mora baviti međuresorna radna grupa za održivi razvoj, uz napomenu da je "razumela podatke i zna koliko se sa tim bore".

Činimo napore da ubrzamo rast bruto domaćeg proizvoda, da ga učinimo održivim, povećavamo plate i penzije, rekla je Brnabić u onlajn debati sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji na temu održivog razvoja.

Prema podacima koje imamo, rekla je Brnabić, u domaćinstvima u kojima nosilac ima makar osnovnu školu 4,5 puta je manje siromaštvo, nego tamo gde to nije slučaj i ponovo se vraćamo na obrazovanje kao ključni prioritet vlade koju vodim.

Savetnica premijerke za održivi razvoj Slavica Đukić Dejanović poručila je da strategija održivog razvoja mora biti u funkciji života – iskorenjivanja siromaštva, gladi, pitanje obrazovanja.

Prema njenim rečima, održivi razvoj ima tri komponente – socijalnu, ekonomsku i ekološku dimenziju.

Posebno su važni podciljevi, jer se 67 odsto njih ostvaruje na lokalu.

Sa opštinama moramo raditi, jer tamo ljudi ostaju „iza kolone“, siromašni, bolesni i gladni, rekla je Đukić Dejanović.

Izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković ocenila je da bi prioritet trebalo da bude Strategija za smanjenje siromaštva koja obuhvata prvi cilj održivog razvoja – Svet bez siromaštva.

Smanjenje siromaštva utiče i na ostale ciljeve Agende 2030, poručila je ona i iznela podatak da je skoro 1,6 miliona stanovnika u riziku od siromaštva.

Vučković je predložila formiranje koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv siromaštva.

Naš je zadatak da najugroženijim grupama stanovništva koji najmanje učestvuju u procesima odlučivanja, damo prostor i da čujemo njihov glas, rekla je ona.

Profesorka: Agenda 2030. ljudska agenda

Profesorka Jelica Stefanović Štambuk ocenila je da je debata pokazala da Srbiji nedostaje ozbiljna društvena platforma sa putanjama razvoja i da se nikad ne sme zaboraviti da je Agenda 2030. ljudska agenda.

Stefanović Štambuk je ukazala da je EU postavila jasno cilj na primeni ciljeva i da se ključni klasteri tiču toga da se siromaštvo ne može iskoreniti bez borbe protiv klimatskih promena.

Bez vode, normalnih sanitarnih uslova, bez održivih zajednica, infrastrukture i povezivanja onih na začelju ne može se uspeti, rekla je ona.

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je debata pokazala da nema puta ka održivom razvoju bez dijaloga.

Pretakanje ciljeva u razvoj Srbije je apsolutno neophodno, rekla je Liht i naglasila da će sledeća tema biti zelena agenda, odnosno da se nikad ne postavi dilema zapošljavanje i rad ili zdravlje pojedinca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare