Brnabić: Šokirana sam intervjuom direktora fondacije Hajnrih Bel

Vesti 15. feb 202211:49 111 komentara
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je bila "šokirana kada je nedavno u jednom tajkunskom nedeljniku" pročitala intervju sa direktorom regionalne kancelarije nemačke fondacije Hajnrih Bel, "koja je ovde u Beogradu", i da "do kraja tog dana" takva osoba ne bi bila u Nemačkoj da nešto slično uradi u Berlinu.

„Neshvatljivo da neko ko sedi u Beogradu tako govori za legitimno izabranog predsednika Vučića, za predsednika Vlade i Vladu. To je direktno mešanje u unutrašnja pitanja Srbije. Da se nešto tako desilo u Nemačkoj, taj čovek ne bi dan više bio u Nemačkoj“, rekla je Brnabić, za TV Hepi, navodeći da je Hajnrih Bel fondacija zelenih.

Kako je navela, „da recimo fondacija Srpske napredne stranke otvori u Berlinu kancelariju i priča takve stvari, mislim da do kraja tog dana taj više ne bi bio u Berlinu“.

„Ali ovde pustite i kažete ‘ajde da vidimo dokle ćete da idete, jel’ to ta politika. Da pričate da je ovo autoritarni režim, da je otvaranje poglavlja podrška ljudima koji su protiv tog režima, da smo Vučić i ja isto što i Putin, Lukašenko i predsednik Kazahstana. Da su oni iza koalicije ‘Moramo’, da pozivaju ljude da glasaju za tu koaliciju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, „zamislite – dođe jedan Nemac i kaže ako vi ne uradite to – onda će se vaša deca stideti vas“. Ona je rekla da je najbolji dematni takvih optužbi prisustvo brojnih investitora upravo iz Nemačke.

Na pitanje o finansiranju raznih ekoloških pokreta, ona je rekla da „mnogo novca iz inostranstva ulazi i da se strani ambasadori ljute kad to kaže“.

„Oni kažu da ne finansiraju proteste već pokrete. Ali ti pokreti se samo bave protestima. Nije šija nego vrat“, rekla je Brnabć, navodeći da ti ambasadori rade za interese svoje zemlje a ne stabilne i jake Srbije.

Kako je rekla, „kada je pipnula u to, onda su kretala da lete saopštenja i takvi intervjui kao što je ovaj nemačke fondacije praktično zelenih“.

„Koji“, dodala je, „kažu, praktično kad ih pročiteta, da – jeste mi nismo za Vučića, mi želimo da ga oslabimo, mi mislimo da SNS ne treba da bude na vlasti, lobiramo za nekog drugog i finansiramo nekog drugog“.

„Recite tako, dolaze izbori i narod Srbije treba da zna ko kog finansira. Ti koje oni finansiraju moraće i sutra da ih slušaju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tako je i sa pokretom Kreni-Promeni, „ako vas finansira Rokfeler, Soroš“.

Govoreći o protestima zelenih aktivista ispred zgrade Predsedništva, ona je rekla da je iz njihovog razgovora sa građanima najzad shvatila da im je cilj da „živimo kao Aboridžini pre 40.000 godina, ali neka prvo ostave Tviter“.

„Videla sam da okreću prasiće, ne znam koliko je to u skladu sa zalaganjima zelenih i njihovim odnosom prema životinjama ali to su neke domaće primese“, rekla je Brnabić.

Komentari (111)

Vidi sve komentare