Brnabić: Srbija ima prednost u privlačenju investitora, ima dualno obrazovanje

Vesti 13. okt 202215:14 23 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji o dualnom obrazovanju, da Srbija ima prednost u privlačenju investitora jer ima dualno obrazovanje.

Kako je rekla, kada je uvođen zakon, ljudi su govorili da žele da od dece u Srbiji naprave jeftinu radnu snagu, a da to ne može biti dalje od istine.

Ona je istakla da je među učenicima koji su školu pohađali po dualnom modelu zaposleno 69 odsto, a po klasičnom modelu 42 odsto, da je prosečna plata onih koji su učili po dualnom modelu oko 70.000, a po klasičnom modelu oko 60.000 dinara.

Na konferenciji „AHK Road show 2022 – Dualno obrazovanje fit for tomorrow“ Ana Brnabić je rekla da se nada da će nove nemačke investicije nastaviti da dolaze u Srbiju.

Premijerka je navela da su nemački investitori najvažniji partneri Vladi Srbije, a da su nemačke investicije među najvrednijim, te da u tim kompanijama radi oko 78.000 ljudi.

Predsednik Upravnog odbira Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Milan Grujić rekao je da ne opada interesovanje nemačkih i drugih investitora za ulaganje u Sebiji, ali da imaju sve veću potrebu za stručnom radnom snagom.

On je rekao da je istraživanje AHK pokazalo da bi 95 odsto kompanija, članica Komore ponovo uložilo u Srbiju.

Stvaranjem stručnih kadrova garantuje se stabilnost i održivost poslovanja tih komanija, a stručna radna snaga trebalo bi da se obrazuje i u dualnom obrazovanju, istakao je Grujić.

Predstavnik nemačke ambasade Denis Kajzer rekao je da je dualno obrazovanje nedovoljno poznato u javnosti, a da roditelji imaju predrasude jer misle da se njihova deca na više godina moraju obavezati kompanijama.

On je rekao da treba raditi na tome da dualno obrazovanje bude popularnije u srpskim malim i srednjim preduzećima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare