Brnabić: Srbija za depolitizaciju Uneska

Vesti 12. nov 202108:51 8 komentara
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ JULIEN DE ROSA/

Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je u Parizu premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Uneska o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju.

Premijerka je uoči današnjeg obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, rekla kako će ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju te ogranizacije, javlja RTS.

„Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da ćemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada“, rekla je Brnabić i ocenila da bi prihvatanje Prištine u tu organizaciju „bilo katastrofalno“.

Brnabić je je za srpske medije u prestonici Francuske rekla da to nije „ništa što nas čudi“ i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

„Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku“, navela je Brnabić.

Komentari (8)

Vidi sve komentare