Brnabić: Šta nam poručuje Fon Kramon – da pucamo na ljude?

Vesti 30. nov 202114:4162 komentara
Ana Brnabić
Tanjug/Marija Milošević

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Twitteru reagovala povodom izjave poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu i izvestiteljka iz senke EP za Srbiju, Viole fon Kramon. Ona je uputila tri pitanja poslanici.

Podsećamo, Viola fon Kramon izjavila je u ponedeljak za N1 da je šokirana reakcijom vlasti Srbije na ekološke proteste proteklih dana i izrazila nadu da će doći do promene stava prema zveničnom Beogradu kada njena partija preuzme Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, kako je predviđeno koalicionim sporazumom.

Ana Brnabić danas je na te navode Kramon odgovorila na svom Twitter nalogu:

Napisala je da je u slučaju 1: „ROSU, suprotno Briselskom sporazumu, upao na sever AP КiM. „Srbi izađu na ulice da iskažu miran protest. ROSU puca na njih i samo pukom srećom nikoga ne ubiju (rane Srećka Sofronijevića). Viola fon Кramon: to je vladavina prava, reakcija Prištine je za ‘puno poštovanje“.

Premijerka dalje piše o slučaju 2: „Stotinak ljudi, bez prijave skupa, zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje svih ostalih širom Srbije. Država odluči da ne primenjuje silu. Viola fon Кramon: ‘šokirana sam reakcijom vlasti’, ‘kontramere države su bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne“.

Brnabić na kraju tvita pita „šta nam Viola poručuje“ i odgovara:
1. Da treba da pucamo na ljude da bi iskazala „puno poštovanje“, kao u slučaju Prištine?
2. Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo?
3. Da Srbi na КiM nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde?

Ona još zaključuje da je sve navedeno „tužno i licemerno“.

Fon Kramon je, u intervjuu za N1, još ocenila očiglednim da ni policija ni drugi organi nisu bili spremni za mirni protest građana, a da kontramere države po njenom mišljenju nisu bile adekvatne.

“Te grupe (demonstranti) se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost, ali i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti”, rekla je fon Kramon u emisiji Iza vesti na N1.

Rekla je da se nada da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom i vlastima.

Ceo intervju Viole fon Kramon:

Komentari

Vaš komentar