Brnabić: Stiglo 9.360 doza Fajzerove vakcine, novi kontingenti do kraja februara

Vesti 01. feb 202119:14 > 19:25 7 komentara
Tanjug / Sava Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiju stiglo još 9.360 doza Fajzerove vakcine i najavila da će novi kontingenti vakcina te kompanije biti isporučeni do kraja februara.

Ona je, u vestima Prve televizije, rekla da će Srbija sledećeg ponedeljka dobiti još 8.190 doza Fajzerove vakcine, 15. februara 40.950, a 22. februara 46.800.

“Pored toga očekujemo i vodimo danonoćno pregovore sa još nekim proizvođačima. Kao što je i predsednik Vučić najavio, do kraja februara ćemo dobiti još jedan značajan kontingent vakcina od jednog drugog proizvođača”, rekla je Brnabić, ne precizirajući o kojoj farmaceutskoj kompaniji je reč.

Brnabić je rekla da je u Srbiji do sada vakcinisano oko 463.000 ljudi, a 10.000 ih je primilo i drugu dozu i da se kampanja masovne imunizacije nastavlja.

“Jedan veliki izazov pred nama je da unapredimo naše kapacitete zato što ćemo morati i da revakcinišemo 463.000 ljudi paralelno sa tim dok vakcinišemo sve ostale građane“, rekla je Brnabić.

Poseta Vučića izuzetno važna zbog odnosa dve zemlje

Ona je ocenila da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj „izuzetno važna zbog odnosa te dve zemlje“, prvenstveno zbog političkog i ekonomskog plana. Brnabić je kazala da je politički plan važan u domenu evropskih integracija i metodologije koja će ubrzati evropski put Srbije, ali i zbog dijaloga Beograda i Prištine, jer, kako je ocenila, Francuska „ima sluha za naše stavove“.

Ova poseta bila je važna i u ekonomskom smislu, jer se govorilo o tri važna projekta.

„Trenutno su važna dva tekuća projekta – koncesija za aerodrom Nikola Tesla, koju sporovodi francuska kompanija „Vansi“, a drugi projekat je javno privatno partnerstvo za deponiju Vinča u Beogradu. Investicija od 19 miliona evra, u pitanju je francusko-japanski konzorcijum koji dobro napreduje i koji je važan za životnu sredinu“, kazala je ona i dodala da je treći projekat jedan od najvažnijih za Srbiju.

„Treći projekat je izgradnja beogradskog metroa, čiji se početak radova planira pre kraja ove godine“, kazala je Brnabić i dodala da zahvaljujući ovim projektima Srbija i Francuska imaju bolje i političke i ekonomske odnose.

Upitana da li Evropa zahteva rešenje pitanja Kosova i Metohije, Brnabić je rekla da rešenje tog pitanja nije „vremenski oročeno“, ali da se svakako očekuje sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer, kako je rekla, Evropa ne želi da „uvozi nove probleme u Evropsku uniju“.

„Evropa zna da predsednik (Aleksandar Vučić) i Vlada ne bi prihvatili ponudu da priznaju KiM samo da bi Srbija brže ušla u EU“, napomenula je ona.

Komentarišući poskupljenje struje, Brnabić je rekla da je cena struje u Srbiji najniža u regionu i Evropi.

„Cena struje u Albaniji je za 33 odsto skuplja nego u Srbiji, u Severnoj Makedonji struja je 13 odsto skuplja, u BiH 23 odsto, a mi i sa ovim povećanjem imamo najnižu cenu struje u regionu“, kazala je ona i dodala da će za „svaki uradjen korak“ uvek postojati neko ko će da kritikuje, jer nema „objektivnih analitičara“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare