Brnabić: Stvoriti mogućnosti da mladi ostanu u zemlji i da se dijaspora vrati

Vesti 06. maj 202115:2530 komentara
Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa stalnom predstavniciom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransis Pikap da je problem demografije jedan od najvećih izazova sa kojima se Srbija suočava.

„Važno je ne samo stvaranje mogućnosti da mladi ostanu i žive u svojoj zemlji, već je važno i omogućiti povratak naše dijaspore. U tom cilju je pokrenut i program ‘Tačka povratka’ koja omogućava stalnu komunikaciju sa Srbima u dijaspori i dostupne informacije vezane za povratak i drugu saradnju sa ovdašnjom državom i ljudima“, rekla je Brnabić, saopšteno je iz Vlade.

Povezane vesti

Ona je navela i da su prioriteti Vlade ulaganje u obrazovanje na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, u cilju stvaranja moderne države i društva za buduće generacije.

Predstavljajući buduće planove, Pikap je ocenila da su demografske promene prepoznate kao najveći izazov sa kojim se suočavaju, ne samo Srbija, već i zemlje regiona.

S obzirom na to, kako je objasnila, depopulaciona politika će biti najvažnija tema kojoj će ova organizacija, u saradnji sa Vladom i nadležnim institucijama, posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu.

Komentari

Vaš komentar