Brnabić u Jajincima: Pali junaci su odbranili sve nas od zla fašizma

Vesti 03. okt 202112:47 > 14:24 16 komentara

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je venac na spomenik stradalima u Spomen parku "Jajinci" tokom Drugog svetskog rata i naglasila da je borba protiv fašizma jednako važna danas kao i tada.

Brnabić, koja je predvodila državnu delegaciju na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, rekla je da su „pali junaci“ na tom mestu odbranili i nas, današnje generacije od zla fašizma, koje više nikada i nigde ne sme pustiti korene, i protiv čijih pojavnih oblika se moramo boriti svi, svuda i uvek.

„Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira i mi danas neumorno ističemo da su nam na putu napretka glavni postulati mir, predvidivost i stabilnost“, poručila je premijerka.

Jedan od preživelih logoraša Slavko Milanović, koji je streljanje više od 80.000 Srba, Roma i Jevreja u Jajincima nazvao „do tada neviđenim zlom“, ukazao je da okupatori nisu pravili razliku između dece i odraslih, starih i bolesnih, ubijajući u koncentracionim logorima na teritoriji Beograda.

Tanjug/Tara Radovanović

Novim generacijama je poručio da su nacizam i fašizam veliko zlo, koje „ne sme da ima budućnost i sledbenike“.

Vence na spomenik stradalima na lokaciji Strelište, gde su okupacione snage tokom rata ubile najviše Srba, Roma i Jevreja na teritoriji Srbije, položile su i delegacije grada Beograda, SUBNOR, Udruženja logoraša, Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i pripadnici diplomatskog kora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare