Brnabić u Orašcu: Srbija inspirisana sretenjskim duhom, danas primer mnogima

Vesti 15. feb 202113:48 > 17:31 20 komentara
N1

Kao i pre dve godine svečanosti povodom Sretenja i Dana državnosti u Orašcu prisustvovale su predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Događaj je počeo pomenom za žrtve Prvog srpskog ustanka, koji je održao episkop šumadijski Jovan i polaganjem venaca pred spomenik voždu Đorđu Petroviću Karađorđu.

Predsednica Vlade je podsetila na bitnost istorijskih događaja kao što su Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava.

„Duh Sretenja nas i dalje vodi i inspiriše da Srbija visoko vrednuje istoriju i tradiciju i odaje priznanje onima koji su postavili temelje njene državnosti. Sretenjskim duhom inspirisana Srbija je danas primer mnogima u svetu, država koja je sopstvenim snagama postala jedna od najbolje organizovanih kad je reč o vakcinaciji i borbi protiv kovida 19“, ocenila je Ana Brnabić.

Dodala je da se glas takve Srbije „danas mnogo više poštuje u medjunarodnoj areni“.

„Srbija je danas država koja nastavlja da pomaže svojim susedima, takva Srbija je 2020. godinu završila kao evropski prvak u ekonomiji jer otvara radna mesta u vreme kada ljudi širom sveta gube poslove. Sigurna sam da bi naši preci bili ponosni kako se Srbija danas sama, svojim umećem bori sa aktuelnim izazovima“, kazala je premijerka.

Orašac, Brnabić, Cvijanović
N1

 

Ona je govorila i o aktuelnoj situaciji, osvrnuvši se na pandemiju, uz konstatciju da su upravo sretenjski duh i plamen Srbiju doveli do toga da se o njoj u svetu govori kao lideru u borbi protiv koronavirusa, ali i da se spominje sa velikim poštovanjem.

Povezano:

Srbija je postala predvodnik u svetu, sopstvenim snagama najbolje organizovana u borbi protiv kovida, i pomaže u regionu, poručila je Brnabićeva.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je čestitala praznik u ime državnog rukovodstva i građana Republike Srpske poručivši da je sloboda pretpostavka za život svake nacije.

„Naša dužnost je da čuvamo ono što nas okuplja i što su prethodne generacije ostavile, da svako naredno okupljanje bude znak našeg jedinstva i zajedništva“, rekla je predsednica RS Željka Cvijanović.

Ona je dodala da je Srbija dovoljno jaka da se suoči sa izazovima koje donosi buduće vreme i zahvalila se na podršci koju Republika Srpska dobija iz Srbije.

Za razliku od pretprošle godine, kada je predsednica Vlade izviždana od strane članova pokreta Dveri i desničarske organizacije Srpski pokret „Naši“, na ovogodišnjoj ceremoniji nije bilo incidenata.

Skup je bio ograđen i prisustvovali su mu predstavnici Srpske pravoslavne crkve, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici državnog vrha, visoke, diplomatske zvanice i mediji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare