Brnabić u selu Jabučje: Vakcinacija jedini način da zajedno pobedimo virus

Vesti 07. maj 202115:20 > 16:252 komentara

Vakcinacija je stvar odgovornosti i solidarnosti, pri čemu oni koji su se vakcinisali štite i sebe i one koji nisu to učinili, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom danas obišla punkt za vakcinaciju u selu Jabučje u opštini Lajkovac.

Danas je za vakcinu protiv kovida-19 prijavljeno između 50 i 100 meštana, a Brnabić je građanima iskazala zahvalnost na tome što su se odazvali pozivu na imunizaciju, ističući da je to jedini način da zajedno pobedimo virus i vratimo se normalnom životu, proslavama, okupljanjima, saopštila je Vlada Srbije.

Povezane vesti:

U razgovoru sa medicinskim timom na vakcinalnom punktu, premijerka se interesovala o tome da li Vlada i država mogu da učine još nešto kako bi se što veći broj ljudi vakcinisao što pre.

Medicinski tim ju je informisao o tome da za sada imaju sve što im je potrebno, kao i da su građanima na raspolaganju sve vakcine, kao i u celoj zemlji.

Oni su naveli da je u početku vakcinacija u celoj opštini Lajkovac bila otežana, ali da poslednjih dana vlada sve veće interesovanje.

Lončar je rekao da će biti poslate dodatne medicinske ekipe, kako bi mogla da se obavlja pojačana vakcinacija u svim mesnim zajednicama u Lajkovcu.

„Vakcina pomaže organizmu da odgovori ukoliko se neko i zarazi, da ne dođe do teškog stanja, odlaska u bolnicu, respiratora, i, ne daj bože, smrti“, rekao je Lončar.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u opštini Lajkovac, prvom i drugom dozom, ukupno je vakcinisano 3.646 građana, što je 17 odsto od ukupnog punoletnog stanovništva.

Prvu dozu primio je 2.031 Lajkovčanin, dok je revakcinisano 1.615 građana.

Do kraja maja bismo mogli da postignemo kolektivni imunitet, ali sve zavisi od građana

Brnabić je ocenila da bi u Srbiji kolektivni imunitet mogao da se stekne do kraja maja, ali da to zavisi od građana.

„Trenutno imamo vakcina da se vakciniše još 310.000 ljudi, ali u ponedeljak stiže još 104.130 Fajzer vakcina i stići će najmanje još 500.000 Sinofarm vakcina, što znači da bismo do kraja maja imali kapaciteta da postignemo kolektivni imununitet, ali sve zavisi od građana“, rekla je Brnabić u selu Rajkovac.

Premijerka je najavila da će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastaviti da posećuje opštine u Srbiji u kojima je slabiji odziv za vakcinaciju.

„Tokom sledeće nedelje nastavićemo predsednik i ja da obilazimo druge lokalne samouprave gde je vakcinacija slabija – Žagubica, Rača, Varvarin, Žitorađa i druge“, rekla je ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar