Brnabić u Unesko: Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji

Vesti 12. nov 202112:3111 komentara
Tanjug/screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Parizu istakla da je ključna tema i politika Srbije depolitizacija Uneska što, kako je navela, znači da Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

„Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije“, rekla je premijerka na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu.

Dodala je da su „teški primeri“ ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine, prenosi Radio-televizija Srbije.

Brnabić je naglasila da su „četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine“ na Kosovu – Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

Poručila je da je srpska baština na Kosovu od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

Izvor: Tanjug

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

„Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa“, rekla je ona.

Brnabić je dodala da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesko i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

Premijerka Srbije sastala se i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule, a učestvovaće i na svečanosti povodom 75-godišnjice te organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Komentari

Vaš komentar