Brnabić: Vakcinisano 45,3% punoletnih građana, nedovoljno za kolektivni imunitet

Vesti 27. maj 202108:47 > 12:5241 komentara
CEN BO I ANA BRNABIC
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je do sada protiv koronavirusa vakcinisalno 45,3 odsto punoletne populacije u Srbiji, što nije dovoljno za kolektivni imunitet, pozivajući pre svega mlade da se što pre pre vakcinišu.

„Dočekom kontigenta kineskih vakcina, koji je jutros stigao na aerodrom ‘Nikola Tesla’, stigle su sve vakcine ugovorene sa Sinofarmom što je četiri miliona, u skladu sa ugovorom“, rekla je Brnabić, na aerodromu, gde je zajedno sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bo, dočekala avion sa vakcinama.

Brnabić je rekla da su kineski partneri učinili mnogo više nego ugovoreno, tako da su u najkraćem mogućem roku, u skladu sa ugovorom, isporučili četiri miliona vakcina, a kineska vojska je donirala dodatnih 200.000 doza, koje su došle u subotu.

Kako je navela, „tako smo ukupno dobili 4,2 miliona Sinofarm vakcina što dovoljno da vakcinišemo 2,1 milion građana“.

„Mi u ovo trenutku u Srbiji imamo dodatnih, sada sa ovim kontigentom od 250.000, otprilike za još 500.000 – 600.000 ljudi da vakcinišemo. Dakle, u ovom trenutku da ne dobijemo nijednu drugu dodatnu vakcinu mi imamo vakcina da vakcinišemo 3.115.000 ljudi“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla i da „nemamo nijedan problem što se tiče vakcina, a očekujemo da ih dobijemo i od ostalih proizvođača“.

Kina i Srbija nastavljaju zajedničku borbu

Ambasadorka Čen Bo izjavila je da će njena zemlja i Srbija nastaviti „zajedničku borbu“ u oblasti vakcine i protiv epidemije koronavirusa, iako je danas bila poslednja isporuka vakcina kineskog proizvođača Sinofarm.

„Kompanija Sinofarm je ovom poslednjom isporukom ispoštavala sve ugovorne obaveze u roku, što u potpunosti pokazuje da su Kina i Srbija čelični prijatelji i pouzdani partneri u kritičnim trenucima“, kazala je ambasadorka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar