Brnabić: Vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva

Vesti 05. avg 202110:41 > 14:5224 komentara

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na svom Tviteru da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva ili 2.705.458 osoba.

„To je i dalje daleko od kolektivnog imuniteta i apelujem na sve koji nisu, da se vakcinišu, posebno mladi. Svaka vakcinisana osoba znači veću bezbednost za sve nas“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vazduhoplovnoj akademiji.

Brnabić je rekla da Srbija ima dovoljno vakcina i da ne planira nabavku novih za davanje treće, buster doze.

Dodala je da mnoge zemlje sada žele da doniraju vakcine jer ih imaju dovoljno i istakla da će Srbija vakcine donirati svojim tradicionalnim partnerima u Africi.

 

„Na tome radimo u ovom trenutku. Gledamo kako logistički da organizujemo, jer ako nismo svi na svetu bezbedni, niko nije“, naglasila je ona.

Na pitanje o imunizaciji dece starije od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija nije obavezna i da država može samo da apeluje na roditelje i da se bori protiv lažnih vesti.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da je Ministarstvo prosvete na preporuku Kriznog štaba uputilo upravama škola dopise da zaposleni u obrazovanju razgovaraju sa roditeljima da se deca vakcinišu.

„Važno je da svakodnevno apelujemo i na roditelje dece. Važno je da svi znaju da je vakcinacija civilizacijska tekovina i da je jedini način da se izborimo sa ovom pošašću i da od 1. septembra na tradicionalan način krenemo u škole“, dodao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar