Brnabić: Vučić će saopštiti neke strateške odluke, moraćemo da menjamo poziciju

Vesti 07. okt 202209:31 229 komentara
ana brnabić
REUTERS/Zorana Jevtic/File Photo

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da najava iz Evropske unije da Srbija nije izuzeta iz osmog paketa sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, odnosno da nije izuzeta iz odluke o zabrani uvoza ruske nafte, "praktično znači sankcije prema Srbiji".

Brnabić je za televiziju Prva izjavila da „ako se to desi imaće svakako ozbiljne posledice na našu ekonomiju“, a da je „relativno dobra vest to što je konačna odluka pomerena na 1. decembar“.

POVEZANE VESTI:

„Biće još mnogo teških razgovora. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić će sutra na pres konferenciji saopštiti neke strateške odluke“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je ohrabrujuće što je Vučić na samitu u Pragu imao značajnu podršku nekih članica EU i sa Zapadnog Blakana i razumevanje da je odluka o neizuzimanju Srbije i Zapadnog Blakana besmislena i nefer i politička odluka i da je Hrvatska pokušala da iskoristi energetiku u političke svrhe.

Ona je rekla da je odluka o zabrani uvoza ruske nafte, koju je inicirala Hrvatska, „očigledno otvoreni akt neprijateljstva prema Srbiji i toga da su oni spremni da bilo šta koriste protiv Srbije, tako i energestsku krizu“.

„Mi ćemo morati nešto drugačije da se pozicioniramo“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li Srbija može bez uvoza ruske nafte, Brnabić je odgovorila da „možemo potpuno bez ruske nafte“, ali da bi kupovina iz drugih izvora snabdevanja bila skuplja.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić će se obratiti naciji sutra u 10h iz Palate „Srbija“ na Novom Beogradu.

Brnabić je naglasila da veruje da Srbija može da se pouzda u partnerstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i Saudijskom Arabijom, Azerbejdžanom, pa i EU i SAD.

Na pitanje da li zabrana uvoza ruske nafte, koja je najpovoljnija za nas, znači i rast cena derivata na našem tržištu od 20 odsto, Brnabić je odgovorila da bi to, ako se desi, svakako imalo ozbiljne posledice po našu ekonomiju i po životni standard građana.

„EU je upravo odobrila izuzetke iz tih razloga svojim članicama“, rekla je Brnabić.

„Da li možemo bez ruske nafte? Možemo, ali je svaka druga makar 20 odsto skuplja, i to bi značilo stotine i stotine miliona evra veće troškove u trenutku kada se širom Evrope zatvaraju kompanije zbog ogromne inflacije, slabljenja potrošačke moći, da vi praktično uvedete sankcije Srbiji a ne Rusiji – to zaista nije fer, bilo bi licemerno i u svakom slučaju sramotna odluka“, rekla je Brnabić.

Da li će država preuzeti NIS?

Upitana da li zbog ruskog vlasništva nad NIS, EU može da napravi problem i sa uvozom nafte koja nije ruska, Brnabić je rekla da se Srbija sprema za takav scenario, da se razgovara sa Gaspromom o tome i da se nada da se to neće desiti.

Sa tim je povezana i mogućnost da Srbija preuzme NIS.

„Spekuliše se i danas o tome da bi država mogla da preuzme NIS, to je jedna od otvorenih opcija, ali taj scenario se nije obistinio jer NIS nema problem i ima ugovore sa evropskim snabdevačima opreme i delova, i ti ugovori se poštuju“, rekla je Brnabić.

Nema pretnji posledicama neuvođenja sankcija

Na pitanje da li bi Srbija mogla da se suoči sa drugim ekonomskim posledicama zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Brnabić je rekla da je predsednik Srbije na samitu u Pragu obrazložio politiku Srbije.

„Bilo bi licemerno i cinično da ne razumeju da je Srbija u specifičnoj situaciji, nad kojoj je 1999. izvršena brutalna agresija, da bi potom 2008. nama bio otet deo teritorije i pogažen teritorijalni integritet zemlje. Zašto taj princip, na koji se svi pozivaju za Ukrajinu nije važio za Srbiju“, rekla je Brnabić.

Dodala je da nema pretnji posledicama neuvođenja sankcija, da se Srbija ipak suočava sa pritiscima svaki dan ali i da je uspela da do sada ostane jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Ona je istakla da Srbija „ne odustaje od svog evropskog puta, to je naše prirodno okruženje, uprkos problema kojih ima“.

„Nije bilo vremena i prostora“ za formiranje vlade

Brnabić je rekla da će vlada biti formirana uskoro, navodeći da „zbog situacija nije bilo vremana i prostora“ da se to već uradi, da se „jasno definišu priotireti, da sednem i napravim ekspoze“.

„Gradjani to razumeju. Ta tema je nametnuta, gradjani vide kakva je situacija i da se mi borimo“, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, „to što je vlada u tehničkom mandatu ne znači da je nema, vlade ima – ja sam tu, borimo se“.

„Mi smo u ustavnim rokovima, poštujemo Ustave i zakone. Bilo je i nekih požara da se gase, prioritetnih situacija koje su morale da se rešavaju“, naglasila je Brnabić.

Komentari (229)

Vidi sve komentare