Brnabić: Za mene je ustav Kosova kao ustav Karaburme, ali Rašić ne može u vladu

Vesti 04. dec 202222:45164 komentara
ANA BRNABIC
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se predsednik Srbije "još razmišlja da li da ode na Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani" 6. decembra.

Brnabić je za televiziju Pink izjavila da smatra da je „važno da on bude u Tirani jer niko nema takav kredibilitet kao Aleksandar Vučić“, kao i da je Evropska unija pokazala „neverovatno licemerje“ oko najavljene vizne liberalizacije Kosova.

POVEZANE VESTI:

Govoreći o propustima vlasti iz Prištine, za koje je ocenila da ih Evropska unija prilikom donošenja te odluke nije uzela u obzir, Brnabić je rekla da je kosovska Vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti „dva puta zabranila glasanje Srbima“, što je „brutalno kršenje Briselskog sporazuma“.

„Problem tablica je veštački napravljen od strane Aljbina Krutija, zato što on ne postoji, taj problem je rešen. Problem ličnih karata je veštački generisana kriza od strane Aljbina Kurtija, on je jednostrano kršio sve sporazume koji su potpisani. U sred Berlina je rekao da u Prištini ne postoji Briselski sporazum ‘nemamo ga i Zajednica srpskih opština ne dolazi u obzir'“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da je u 2021. godini bilo 128 etnički motivisanih incidenata, odnosno napada na Srbe na Kosovu, dok je u ovoj godini do 2. decembra bilo 126 takvih napada, a da „ni za jedan od ovih incidenata niko nije odgovarao“.

Brnabić je rekla da je postavljanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak „u tu takozvanu Vladu Kosova kao predstavnika Srba“, kao i imenovanje Rade Trajković za njegovog zamenika, umesto ministra iz Srpske liste koji je na poziv Beograda dao ostavku, došlo na osnovu „1.500 glasova“ koliko je Rašićeva stranka dobila na kosovskim izborima, u odnosu na Srpsku listu koja je na tim izborima dobila „30 puta više glasova“.

Ona je rekla da „ne priznaje Ustav Kosova“, i da je to za nju kao „ustav Karaburme“, ali da Srbe ne mogu da predstavljaju oni koji su dobili „30 puta manje glasova od Srpske liste“, koju podržava vlast u Beogradu.

Nećemo uvoditi sankcije Rusiji niti drugima dozvoliti da ih krše preko nas

Premijerka je po pitanju zahteva iz Evropske unije za uvođenje sankcija Rusiji, zbog njene agresije na Ukrajinu, rekla da „Srbija ima principijelnu poziciju“, odnosno da sankcije neće uvoditi.

Brnabić je izjavila, povodom optužbi da preko Srbije druge zemlje krše sancije Rusiji, da „mi nećemo da budemo zemlja preko koje neko drugi krši neke sankcije“.

Premijerka je kazala da „nećemo posebno donositi odluke o tome“, već da će se sprečavanje kršenja sankcija Rusiji od strane drugih zemalja preko Srbije sprovoditi „prema našem zakonu“.

Govoreći o reformi energetskog sektora, Brnabić je na pitanje da li će se na čelu javnih preduzeća iz te oblasti naći i stranci rekla da je „u svakom preduzeću važno da dođe profesionalni mendažment“.

Ocenila je da će promene u sektoru energetike biti „duboke“ i važne za stabilnost zemlje, kao i da energetski projekti predstavljaju značajan udeo u republičkom budžetu za 2023. godinu.

Komentari

Vaš komentar