Brnabić za nemački Fokus o vakcinaciji: Životi, a ne geopolitika

Vesti 03. feb 202109:27 > 09:36 34 komentara
Tanjug/Nikola Anđić

Ni u jednom trenutku nismo politizovali vakcine, niti je zemlja porekla igrala bilo kakvu ulogu, navela je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za nemački Fokus. "Glavni razlog našeg uspeha je što smo imali mogućnost da nabavljamo vakcine širom sveta", rekla je Brnabić.

Na portalu tog nedeljnika intervju je objavljen pod naslovom: „Putinovom i Sijevom vakcinom Srbija pretekla EU: ‘Radi se o životima, ne o geopolitici'“, prenosi Dojče vele (DW).

Objašnjavajući kako je Srbija do sada vakcinisala viši udeo stanovništva nego bilo koja zemlja EU, Brnabić je rekla: „Ni u jednom trenutku nismo politizovali vakcine, niti je zemlja porekla igrala bilo kakvu ulogu, ukoliko je cepivo bilo sigurno. Taj balans i dobra partnerstva pokazali su se korisnim u ova vremena. Dali su nam mogućnost da nabavimo vakcine sa Zapada, kao i od naših prijatelja u Kini i Rusiji“.

Brnabić je rekla da vakcinacija nije tema kod koje treba debatovati o „spoljnopolitičkim premisama“, već o „sigurnosti građana“. „Zahvalni smo na podršci iz inostranstva i zahvaljujemo našem neumornom medicinskom osoblju koje je u stanju da u najkraćem roku vakciniše stanovništvo“, navela je ona u intervjuu.

Beograd se ugledao na Izrael

Na pitanje dopisnika Fokusa da li je Srbija „učila od Izraela“ koji prednjači u vakcinaciji, premijerka je rekla da je Beograd uspostavio kontakt i ugledao se na Izrael.

„Dok u svetskim nastojanjima da se nabave vakcine ima mnogo primera napetosti, mi polažemo na saradnju i razmenu znanja – recimo kroz razgovore sa Izraelom – da bismo štitili naše stanovništvo i sigurno organizovali vakcinaciju“, kazala je Brnabić.

Ona je podsetila da je Srbija najpre zaključila ugovor sa Bajontek/Fajzerom i od njih dobila prvu isporuku, ali je naglasila da su Rusija i Kina, pored EU, bile „enormna podrška“ za Srbiju.

„U pandemiji se radi o spasavanju života, a ne o geopolitici. Ako su vakcine dostupne i možemo da ih nabavimo, onda nam je obaveza da to uradimo u interesu naših građana“, naglasila je.

Kao i druge nemačke medije, i Fokus se zanimao za pravo građana da biraju koju vakcinu žele. „Svako ima različit osećaj u vezi s tipovima i poreklom vakcina“, rekla je Brnabić. Ona je pravo izbora nazvala „jedinstvenom slobodom“.

„Ne kažnjavamo kosovske Srbe“


Na pitanje novinara da li je ipak geopolitika to što Srbija vakciniše i „stanovništvo srpskog porekla sa Kosova“, Ana Brnabić je rekla: „Kosovski Srbi nisu svojom voljom na pogrešnoj strani granične svađe koju je izazvala Priština, i mi ih nećemo zbog toga kažnjavati.“

„Uz to su privremene institucije u Prištini planirale početak vakcinacije za februar i mi smo odlučni da ne gledamo skrštenih ruku kako prištinska geopolitika sprečava da vakcinišemo ljude iz gradova s pretežno srpskim stanovništvom ili kako ih stavlja u dno liste. U taj rizik nećemo da uđemo“, dodala je srpska premijerka.

Brnabić je digitalizaciju nazvala „ključnim faktorom“ tokom vakcinacije, tvrdeći da je sistem postavljen na noge za samo nekoliko dana. „Preko tog sistema se ljudi brzo mogu prijaviti za vakcinaciju. Građane onda sistem porukom na telefon ili mejlom obaveštava gde i kada će dobiti cepivo. Sve digitalno, bez papira i olovke“, kazala je.

Na pitanje kako će pandemija promeniti Evropu, Brnabić je rekla da se Evropa već menja, ali da postoji nada da će izvući pouke iz ovih teškoća.

„Evropa će zauzdati pandemiju, baš kao i naredne pandemije koje će ubuduće verovatno biti neizbežne. Svetu treba Evropska unija, baš kao i Srbiji. Ona će iz ovih izazova izaći jača“, zaključila je Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare