Brnabić: Zakon o eksproprijaciji nije potreban Rio Tintu, oni su kupili zemlju

Vesti 23. nov 202114:32 > 15:27 komentara

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, komentarišući protest ispred Skupštine Srbije, kako nikakve veze sa istinom nema da se Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi kao i izmene Zakona o eksproprijaciji usvajaju zbog kompanije Rio Tinto.

„Izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji služiće samo tome da se brže implementiraju projekti od strateškog značaja za Srbiju“, rekla je Brnabić poslanicima tokom rasprave o budžetu za 2022. godinu.

„Da smo imali takav zakon, za Svetog Nikolu imali bi završen autoput do Požege“, rekla je Brnabić.

„Kada kažu da se usvajaju zato da bi se nekome uzela zemlja ili kuća, polaze od sebe – tako su oni završili sa 619 miliona evra“, ocenila je Brnabić i dodala da se usvaja samo zato da bi svi projekti – autoputevi, pruge, gasovodi – mogli da se realizuju i izgrade na efikasniji način.

Povezane vesti:

„Sada imate užasne probleme ako imate nelegalni objekat na trasi autoputa i pruge“, rekla je premijerka i podsetila da su predlozi izmena i dopuna tog zakona bili dve nedelje na javnom uvidu, a da se oni koji protestuju nisu potrudili ni komentare da pošalju.

„Kada je reč o kompaniji Rio Tinto – sva ona zemlja koju Rio Sava (kompanija u vlasništvu Rio Tinto u Srbiji) poseduje, kupili su je od ljudi čija je ta zemlja bila – ne postoji ni jedna parcela za koju je potrebna eksproprijacja, ni jedna jedina“, naglasila je Brnabić.

Ona je ocenila da su „oni koji su želeli da prodaju, sami to želeli“, i da „ni za jednu jedinu parcelu ne postoji potreba ni razlog da se ekspropriše“.

„Država nikome ništa nije uzela i veze s tim nema“, poručila je Brnabić i ističući da „taj zakon niti je potreban niti je pravljen za Rio Tinto“.

Kada je reč o Zakonu o referendumu, premijerka je navela kako je taj propis morao da bude donet još 2009. godine i da se „samo usklađuje sa Ustavom iz 2006. koji su ‘oni progurali’ na čuvenom referendumu od 48 sati“.

„Danas se vidi licemerje – kada danas protestuje bivša Demokratska stranka i njeni sateliti – to je njihov zakon o referendumu, oni su ‘progurali’ u Ustavu na nema ‘praga’ za referendum“, rekla je Brnabić i ocenila da „ili ne znaju kakav su Ustav doneli ili protestuju protiv onoga što su podržavali“.

„Što se tiče praga uspešnosti referenduma – i Venecijanska komisija se složila da on ne treba da postoji“, istakla je Brnabić.

„Ni jedan od dva zakona i predloga zakona nemaju veze sa Rio Tinto, već sa usklađivanjem sa ustavom i sprovođenjem projekata od strateške važnosti“, naglasila je na kraju obraćanja.

Mihajlović: Zakoni se ne prave prema projektima

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da se Zakon o eksproprijaciji ne menja zbog projekta Rio Tinto, kao i da se promena tog zakona planira godinama.

„Mislim da je potpuno pogrešna predstava da se misli uopšte da se misli uopšte da se bilo koji zakon pravi prema projektu. Zakoni svi – da li je to eksproprijacija, da li su klimatske promene, da li je energetika, da li su obnovljivi izvori energije – prave se zbog toga da obezbee stabilnost određenih investicija, i budućnost u privrednom razvoju“, poručila je.

„Ne može ništa da se napravi, a da ne završi na javnim raspravama, ne može da se uradi nijedan projekat, a da nije urađena procena uticaja na životnu sredinu. Prema tome, puno je koraka koji treba da se naprave za bilo koji projekat, pa i projekat Rio Tinto“, rekla je Mihajlović.