Brnabić: Zašto sada neki ustanci kada konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji

Vesti 11. sep 202117:31 > 19:04 204 komentara
ekološki ustanak ana brnabić
Beta/Svetlana Dojčinović/Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas komentarišući održavanje ekološkog protesta u Beogradu, da je zaštita životne sredine "užasno važna tema", ali je dodala da ona ne bi volela da se to politizuje.

Ekološki protest „Ustanak za opstanak“ održava se u centru Beograda, a na njemu su se okupili građani nezadovoljni nizom ekoloških problema u zemlji.

POVEZANE VESTI:

„Nije mi jasno zašto sada neki ustanci i protesti pošto konačno imamo Vladu koja brine o ekologiji radi nešto za zaštitu životne sredine, od 2014. godine“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba u Beogradu.

Navela je da je od 2014. godine uloženo 600 miliona za postrojenja za odsumporavanje na termoelektranama, kao i da su usvojeni Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o klimatskim promenama.

Dodala je da veruje da je veliki broj učesnika današnjeg protesta iskreno veruje u važnost žaštite životne sredine, ali da nisu dovoljno dobro informisani o potezima Vlade Srbije.

„Zato što se informišu u medijima koji o tome ne izveštavaju građane jer, valjda, to nije relevantno“, istakla je ona.

Vujović: Ova Vlada se trudi da reši ekološke probleme, dok oni u svoje vreme nisu ništa uradili

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da „razume sve građane koji su iskreno zabrinuti za stanje životne sredine u Srbiji, ali ne i politikanstvo i one koji manipulišu ovako važnom temom“, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Vujović je u pisanoj izjavi, povodom protesta koji su ekološke organizacije održale u centru Beograda, rekla da „veruje da su neki građani došli na protest jer ih iskreno zanima kako da se smanji zagađenost vazduha, zemlje, vode“, ali da je „jasno da jednu grupu ljudi instruišu propali političari bivšeg režima, kojima je jedini cilj da ponovo dođu na vlast“.

„Problemi koje rešavamo nisu novi, postoje duže od 30 godina, a mnoge Vlade su za to odgovorne, uključujući i našu. Međutim, ono što nas razlikuje, jeste to što se ova vlada trudi i radi, dok oni u svoje vreme, kad su za to imali priliku, nisu uradili apsolutno ništa“, rekla je Vujović.

Ona je navela da „u poslednjih godinu dana, gotovo da nema grada i opštine u kojima se ne sprovode ‘zeleni’ projekti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare