Brnabić proziva „tajkunske medije“ i tvrdi – „manipulisali ste glumcima“

Vesti 23. mar 202317:44 > 19:09 111 komentara
Tanjug/ Miloš Milivojević

Premijerka Ana Brnabić, nakon sastanka sa predstavnicima pozorišta Boško Buha, rekla je da je slučaj ovog pozorišta "bizaran" a kritikovala je medije koji su o njemu izveštavali navodeći da su politizovali situaciju i da su manipulisali glumcima. "Mi, koji rešavamo problem, izdali građevinsku dozvolu, budžetirali za rekonstrukciju pozorišta i ponudili još jednu dodatnu scenu - mi smo optuženi da želimo da ugasimo pozorište - razumete li stepen ludila", navela je, optužujući "tajkunske medije" veći deo konferencije za novinare. Rekla je da je za rekonstrukciju izdvojeno 5,5 miliona evra. Tvrdi da je glumcima komunicirano ranije da je će scena na Savskom trgu biti "dodatna" i da im je "sve saopšteno".

Navela je da je postojao pokušaj da se obmane javnost. „Na primeru dečjeg pozorišta smo mogli da vidimo stepen spremnosti određenih medija i pojedinaca da politizuju situaciju i da izmanipulišu javnost, da šalju pogrešne činjenične informacije koje su proverljive i da sakriju istinu“, tvrdi predsednica Vlade.

Kako je navela, ovaj slučaj je bizaran. „Namerno sam htela i da pustim određene medije da vidim koliko će bukvalno da divljaju na ovom slučaju, lažu i obmanjuju i zloupotrebljavaju druge ljude na politički napadnu vlast koja sa ovim veze nema, osim što pokušava godinama da reši situaciju i da pomogne“, navela je.

Pročitala je naslove u medijima, između ostalih da je Boško Buha „prodat u potaji ispod cene“ što je ocenila „manipulacijom emocijama“ ljudi „kako bi izašli i dali podršku, pozvali sva pozorišta da prestanu sa radom i krenu u štrajk…“

Rekla je da imaju saglasnost od suvlasnika iz 2009. godine da se izvode radovi, građevinsku dozvolu i budžet da se izvrši rekonstrukcija. A scena sa Savskom trgu je ponuđena kao dodatna, kaže.

Istine radi nisu mediji već glumci pokrenuli tu priču. Na pitanje N1 zašto su dozvolili, kao Grad i Vlada, da glumci jecaju u javnosti jer im je neko rekao da će se iz zgrade iseliti, rekla je da su glumci izrazili svoju frustraciju, a da je netačno da su oni pokrenuli priču, jer nisu izneli ni jednu informaciju koja se pojavljivala u medijima. Rekla je da je netačna informacija da je Aca Bosanac vlasnik zgrade Boška Buhe. „Rekla je Nova S, vi ste preneli, niste želeli da proverite ili ste znali, a sakrili ste tu informaciju“, smatra ona.

Pročitajte još:

Navela je da su mediji imputirali da je prostor foajea i sale došao u ruke Ace Bosanca 2017. Nisu pričali glumci o tome, kaže ona.

Glumci su rekli mi verujemo u Grad, molimo vas samo da se ovo reši, a  (nedeljnik) Vreme je našlo za shodno da hoće da zatovri pozorište za decu, kaže premijerka. „Zašto se vadite na glumce, manipulisali ste glumcima, zloupotrebili ste njih, njihovu muku i frustraciju“, smatra ona,

Na konstataciju novinara N1 da nismo iz medija čuli da će doći do preseljenja u rekonstruisani zgradu Pošte, već od ministra Malog koji je to objavio na Instagram profilu u januaru, rekla je da nije videla njegovu Instagram objavu, ali da zna šta je rekao Grad Beograd i šta kao predsednica Vlade ima kao informaciju. Ako je Siniša Mali to rekao, što je to budžetirao Grad, upitala je.

Kada je novinar N1 izneo objavu Malog, ona je rekla da je „to komunicirano glumcima kao dodatna scena“. „Zašto je to budžetirano sa 5,5 miliona u budžetu za 2023“, rekla je. Ona tvrdi da je sve to glumcima saopšteno.

Premijerka je ranije danas napisala na Tviteru da je odlagala da saopšti rešenje da bi videla koliko će mediji da pišu. Na pitanje da li je to profesionalno, opet je govorila o profesionalnosti medija i urednice na Novoj S Jelene Obućine, koja je ranije danas komentarisala slučaj na N1.  A kaže da je htela da „vide građani“ i „oni koje ste zloupotrebili na bazi netačnih informacija“, pa je zato odlagala da to kaže.

Na pitanje N1 zbog čega se onda na rekonstrukciju čeka osam godina i da li je grad Beograd i Sekretarijat za kulturu imao potrebne informacije o imovinskim odnosima, rekla je da se osam godina čeka jer je dosta kompleksan problem. Verujem da je moralo ranije da se završi, navela je i rekla da prihvata kritiku, ali da kritika nije bila dovoljna već da se laže „da je to urađeno 2017, da smo mi prodali Peconiju, Aci Bosancu, jer mi hoćemo da zatvorimo dečje pozorište a ne oni koje ste vi podržavali“.

Na konferenciji za novinare govorila je i o tome koliko je uloženo u institucije kulture, navodeći da je to legat vlasti i legat tog jednog čoveka (Vučića) koji se, prema njenom mišljenju, napada kroz ovu priču.

Mi smo budžet za film i filmsku produkciju u odnosu na pre 10 godina podigli tačno 103 puta, dodala je.

Boba Latinović: Uspešno samo otkrili problem

Glumica Boba Latinović, s druge strane, rekla je novinarima da je ishod sastanka to da su na njemu otkrili šta je problem.

„Ishod je da smo uspešno otkrili šta je problem. Premijerka je rekla da će u najkraćem roku biti rešen, da će iskoordinirati službe koje treba da se pozabaave problemom“, rekla je Latinović i dodala da premijerka za to garantuje.

Istakla je da je problem imovinsko-pravna neraščišćena situacija, gde treba da se jasno podeli granica između toga šta je vlasništvo grada i šta je korisni prostor pozorišta „Boško Buha“.

„Ona ima dva rešenja, što je odlično i koliko sutra će videti koje je bolje, mi smo dobili obećanje da će sve biti rešeno u najkraćem roku“, istakla je Latinović.

Komentari (111)

Vidi sve komentare