„Broj novoupisanih Novosađana porastao za 38.000“: Opozicija upozorava na manipulacije

Vesti 25. feb 202423:15 7 komentara
N1

Dok se čeka šta će biti u Beogradu - zna se da Novi Sad na proleće očekuju lokalni izbori. Zbog primećenih nepravilnosti na decembarskim - više opozicionih stranaka tvrdi da je broj Novosađana sa pravom glasa rapidno skočio u mesecima za nama.

Od izbora 2022. do decembarskih 2023, došlo je do ogromnog povećanja broja novoupisanih birača, za čak 38.000.

To su podaci do kojih je ukrštanjem biračkog spiska sa brojem preminulih i brojem iseljenih, došao tim za analizu biračkog spiska koalicije „Srbija protiv nasilja“, na čelu sa predstavnikom stranke „Akcija progresivne Vojvodine“.

„Ako posmatramo ukupan broj birača, od aprila 2022. godine do izbora 2023. godine on se povećao za 5.688. Ovo na prvi pogled nije čudno posmatrajući ranije trendove.  Međutim, na osnovu analize javno dostupnih podataka i odgovora na pitanja koja smo tražili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja došli smo do podatka da je broj izbrisanih iz biračkog spiska za dati period preko 32.000.  On podrazumeva oko 10.000 umrlih lica, lica koja su se u međuvremenu odselila u  druge opštine, ali ne i iseljene u inostranstvo.

Prostim sabiranjem broja izbrisanih lica iz biračkog spiska (32.000) i broja za koji  se povećao ukupno broj birača (5688) u odnosu na prethodne parlamentarne izbore dolazimo do podatka da je broj novoupisanih birača u tom periodu bio čak 38.000″, navode iz Akcije progresivne Vojvodine. Ističu da je to 10 posto ukupnog biračkog tela u Novom Sadu.

„Uzimajući u obzir da je oko 7000 naših sugrađana u tom periodu steklo biračko pravo po osnovu punoletstva, to bi značilo da je u tom periodu bilo preko 30.000 doseljenih punoletnih osoba. Teoretski je nemoguće da je Novi Sad dobio preko  30.000 novih punoletnih građana za 20 meseci, ili u proseku za 50 više svakog dana“, kažu iz Akcije progresivne Vojvodine.

Navode da se novoupisani se nalaze na adresama Fudbalskog kluba „Kabel“ (Fruškogorska 34 i  36), Đačkog igrališta (Jirečekova 2), zanatskih radnji (Fruškogorska 16 do 36) i  sličnih lokacija na kojima ne postoje stanovi i stambene zgrade.

„Taj podatak jasno ukazuje na sumnju da je reč o sistematskom i organizovanom prijavljivanju građana iz drugih opština ili okolnih država na adrese koje nisu predviđene za stanovanje kako bi se uticalo na rezultate republičkih, a potom i lokalnih izbora“, navode iz Akcije.

Na manipulacije sa biračkim spiskom u Novom Sadu ukazale su i druge opozicione partije – gradski odbori Stranke slobode i pravde i POKS-a.

Opširnije pogledajte u videu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare