Broj zaraženih ne pada, upozorenja dramatična: Kada će se sastati Krizni štab?

Vesti 30. mar 202119:22 63 komentara

Od poslednjih osam dana, čak pet dana je broj novozaraženih bio je veći od pet hiljada. Posle sastanka sa ministrom zdravlja, direktori kovid bolnica poručuju da vakcinacija treba da postane obavezna za sve zdravstvene radnike. Nove sednice Kriznog štaba nije bilo, ali članovi medicinskog dela ponavljaju da su protiv popuštanja mera.

Posle okruglog stola, nije bilo okolišanja – direktori kovid bolnica uputili javnosti dramatično upozorenje – broj pacijenata se danima ne smanjuje, zdravstveni sistem na ivici izdržljivosti.

Povezane vesti:

„Mesta su na granici popunjenosti za kovid bolesnike, drugim rečima imamo obezbeđena mesta za 24 sata ili nešto više, a iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti“, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Ujedinjeni protiv kovida podsećaju na skijališta i poručuju da su ovu sitaciju sa sve manje slobodnih kreveta u bolnicama predviđali još krajem januara i zato kažu da trenutna epidemiološka situacija nije samo nepovoljna.

„Gotovo da bi se moglo reći bez kontrole, sa ogromnim brojem novootkrivenih pozitivnih i umrlih, čak i kada bi smo uzeli kao istinite podatke koji nam se serviraju, a pouzdano znamo da nisu. Ta igrarija koju dobijamo kao svakodnevni izveštaj je zaista igrarija“, rekla je epidemiološkinja Verica Ilić iz Ujedinjenih protiv kovida.

A posle sastanka sa ministrom zdravlja, osim alarmatne poruke, čula se i jedna inicijativa.

„Zaključak svih rukovodilaca kovid bolnica jeste da se uputi apel, molba, zahtev da se pokrene inicijativa da vakcinacija postane obavezna za zdravstvene radnike“, rekao je Stevanović.

Iako su bile najavljene, nismo dobili potvrdu da su održane konsultacije Kriznog štaba u vezi sa protivepidemiološkim merama. Ujedinjeni protiv kovida kažu da su mere suviše blage, zakasnele i da se ukoliko važe samo nekoliko dana, ne može postići nikakav rezultat.

„Kolege, zašto ste prodali epidemiologiju i zašto ste dali medicinu, odnosno našu struku, da njome upravljaju ljudi koji je ne poznaju i potpuni su laici“, pita se Verica Ilić.

Kažu da se broj zaraženih u Srbiji stabilizovao na visokom nivou, a da se kovid kriva u Beogradu zaravnila. Hoće li Krizni štab kada bude seo za okrugli sto, doneti odluku okruglo pa na ćoše?

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (63)

Vidi sve komentare