Brojne kritike Zakona o policiji, struka upozorila na moguće zloupotrebe

Vesti 17. sep 202114:56 > 18:36 6 komentara
Andrej Isaković / AFP

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenio je za N1 da predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima predstavlja "nekoliko koraka unazad u odnosu na postojeći zakon o policiji", dok su 26 udruženja i nevladinih organizacija upozorili da će biti ugrožena pravo na privatnost i na slobodu govora ukoliko predloženi akt bude usvojen u trenutnoj formi.

„U prvim članovima zakona vidimo da je policija definisana kao organizovana snaga prinude. To kazuje da će ona praktično biti u rukama onoga ko kontroliše policiju. pored toga, zabranjeno je i objavljivanje identiteta ovlašćenih policijskih lica koja primenjuju ovlašćenja, što znači da će novinari imati otežano izveštavanje o eventualnim nezakonitostima prilikom primene ovlašćenja“, istakao je Petrović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, u Nacrtu se pominju odredbe koje postavljaju zapošljavanje bez konkursa, kao pravilo ,a ne kao izuzetak.

„Na neki način, imamo legalizaciju nepotizma, jer se dodatno vrednuje kada neko konkuriše za rad u policiji, a neko u njegovoj porodici radi već u policiji. Pored toga imamo ozakonjenje masovnog video nadzora, tako da je moguće da postojeći nadzor koristi softver za automatsku detekciju i prepoznavanje lica, što može značajno da ugrozi slobodu i prava građana.

N1

Ukazuje da je prethodno zakonsko rešenje definisalo policiju kao organizaciju koja radi u skladu sa zakonom, pa tako i primenjuje svoja ovlašćenja. Ukazuje da je do sada glavni problem kod korišćenja softvera za prepoznavanje lica bio taj što njegovo korišćenje nije bilo zakonski utemeljeno, i podseća da su na to su ukazivali brojni predstavnici civilnog društva, kao i nevladine organizacije.

„Mislim da je ovo poruka da je policija oružana sila, a ne da je u službi građana“, smatra Petrović.

Povodom ovog Nacrta su planirane tri javne rasprave, Nišu, Novom sadu i Beogradu, a Petrović ocenjuje da to sigurno nije dovoljno, i dodaje da se o aktuelnom Zakonu o policiji raspravljalo godinu dana.

Celu izjavu pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

NUNS: Ugrožena prava na privatnost i slobodu govora

Na novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima reagovalo je  26 udruženja i nevladinih organizacija. Oni su upozorili da će biti ugrožena prava na privatnost i na slobodu govora ukoliko predloženi akt bude usvojen u trenutnoj formi.

Iz NUNS-a navode da se predloženim članovima 44 i 156 do 158 Nacrta zakona, kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, nadzor i snimanje na javnim mestima, „ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi totalni nadzor bez ikakve kontrole suda i potpuno suprotno standardima opšte zaštite podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“.

Ocenjeno je da te odredbe mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora, „što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu“.

Te odredbe su, ističu iz NUNS-a, u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru.

Naglašeno je da se ograničenjima koja su predviđena članovima 25, 58 i 59, i kaznenim odredbama u članu 355, predviđaju visoke kazne i za fizička lica, kako za upotrebu pojma policija tako i za otkrivanje identiteta ovlašćenog lica, što „ugrožava redovan rad novinara, izveštavanje u interesu javnosti i dovodi do apsurdne situacije jer za upotrebu pojma ‘policija’ mora da se tražiti dozvola resornog ministra“.

Otkrivanje identiteta policajca, „koji po svemu sudeći više neće nositi oznake sa svojim prezimenima već će oznake biti kombinacija slova i brojeva“, takođe će biti kažnjivo, „iako se radi o službenom licu čiji rad mora da bude pod lupom javnosti“.

Saopštenje su potpisali NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fondacija Slavko Ćuruvija, Partneri Srbija, Asocijacija onlajn medija, A11 inicijativa, Transparetnost Srbija, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Autonomni ženski centar, AS Centar, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nepušački edukativni centar – RP, Zapadnobalkanski institut – Western Balkans Institute, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, TV Forum, Centar za ženske studije, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Asocijacija medija, CRTA, Odbor za ljudska prava Niš, Alternativni dom, NGO Libero, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Građanske inicijative i BIRODI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare