Brojne reakcije nakon vakcinacije Rudan u Srbiji, ide li imunizacija po planu?

Vesti 02. feb 202119:38 132 komentara

Vest da se Vedrana Rudan vakcinisala protiv koronavirusa u Srbiji izazvala je veliku pažnju domaće javnosti. Posle brojnih komentara na društvenim mrežama, hrvatska književnica kaže za N1 da je mislila da je na imunizaciju u Srbiji pozvana kao umetnica, a ne kao kradljivica. Postavlja se pitanje pod kojim uslovima strani državljani mogu da se vakcinišu u Srbiji, dok se našoj televiziji pojedini građani žale zbog toga što se, kako tvrde, vakcinacija ne odvija po planu koji je predstavio "Batut".

Švedski sto u Srbiji – krcat vakcinama, napisala je Vedrana Rudan pošto se sa njega poslužila kineskom vakcinom. Kako se hrvatska književnica cepila na beogradskom Sajmu, pitaju se građani, a ona odgovara.

„Pozvala me je rediteljka iz Ateljea 212, moja draga prijateljica Tanja Mandić Rigonat i rekla je da su u Ateljeu rekli da svi pisci i režiseri i ne znam šta, iz celog sveta, koji su sarađivali sa Ateljeom 212 mogu doći u Srbiji i cepiti se. Dakle, iz celog sveta“, kaže Rudan.

N1: Oni su vas stavili na spisak, pretpostavljam, ali ste vi morali da se prijavite preko one naše eUprave ili niste?

„Ne, ne, ništa ne znam, možda su me oni prijavili“, kaže ona.

Strani državljani se mogu vakcinisati u Srbiji, ali pre toga se moraju prijaviti na portal eUprave. Na vakcinaciju će biti pozvani prema planu koji je predstavio „Batut“, potvrđeno je TV N1 iz vladine Kancelarije za IT i eUpravu. Pojedini građani, međutim, imaju drugačija iskustva.

„Ja, kao 46-godišnjakinja, sam već primila prvu dozu vakcine, ali zato moj ujak, 65-godišnjak, još nije pozvan. Prijavljeni smo istog dana“.

„Kako je moguće da lice starije od 65 godina nije dobilo termin vakcinacije, a lice staro 51 godinu dobija obaveštenje o terminu vakcinacije dan posle prijave?“, kažu građani.

Povezane vesti

Iako su dramski umetnici u Srbiji deo prioritetnih grupa za vakcinaciju, jedan broj građana negoduje zbog toga što je Vedrana Rudan možda i pre njih došla na red u njihovoj zemlji.

„Ukoliko sam uzela nekome vakcinu, savest me sigurno grize, ali nisam znala. Dakle, zločin iz nehata. Ali, kažem, mislila sam da sam pozvana kao umetnica, a ne kao kradljivica“, kaže Rudan.

Takve reakcije građana su očekivane, posebno kada su svi ugroženi, a vakcina predstavlja spas, smatraju psiholozi i upozoravaju.

„Ako se ne bude poštovao red, prioriteti i ako bi došlo, recimo, do zastoja koji bi onda mogao da najavi da nema vakcina, da ih nema dovoljno, e to bi već moglo da stvori neku vrstu panike“, kaže psiholog Žarko Trebješanin.

U Srbiji prijavljivanje za vakcine traje od kraja prošle godine, a masovna vakcinacija počela je sredinom januara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare