Vesić: Očekujemo potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš

Vesti 20. jan 202316:29 > 18:155 komentara
goran vesić
Izvor: N1/arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da država ulaže "ozbiljan novac" u izgradnju i rekonstrukciju pruga, i da će to promeniti način korišćenja tog vida prevoza i odnos putnika prema železnici.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Vesić je tokom posete preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“ u Nišu podsetio da se radi na izgradnji brze pruge Novi Sad – Subotica, a da u narednom periodu sledi potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš.

Dodao je da se očekuje i dogovor sa EU o finansiranju izgradnje pruge Niš – Preševo, da bi u maju trebalo da počne obnova pruge Niš – Dimitrovgrad sa obilaznicom oko Niša i deonice Stalać – Кraljevo – Rudnica, te deo barske pruge Valjevo – Vrbnica.

„S obzirom na velika ulaganja, imaćemo i više ljudi koji će raditi u železnici, jer će biti potrebe“, rekao je Vesić i naveo da železnička preduzeća od firmi koje primaju subvencije treba da počnu samostalno da funkcionišu.

Ministar je poručio da će „železnice postati ono što su nekad bile“, dodavši da je jedan od uslova kada je Srbija sticala nezavisnost u 19. veku, bila izgradnja pruga.

Vesić i potpredsednik vlade Bugarske i ministar transporta, infrastrukture i komunikacije Hristo Aleksijev dogovorili su u Pirotu formiranje zajedničke Radne grupe koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta.

„Dogovor je da sednica te Radne grupe bude već u februaru u Sofiji, a ja ću tom prilikom na poziv ministra Aleksijeva posetiti Bugarsku, što će biti prilika za nastavak razgovora o saradnji. Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, konkretno na potezu Vidin – Negotin i Vidin – Zaječar. Verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim pojektom o još jednoj železničkoj vezi dve zemlje“, rekao je Vesić, saopštilo je ministarstvo.

On je kazao je da je bilo reči i o intermodalnim terminalima sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta koji se odvija preko dve zemlje, iz Azije, preko Turske, zatim Bugarske i Srbije.

„Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja“, ukazao je Vesić.

Vesić i Aleksijev su razgovarali i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima Pirota, ali i drugih gradova u tom delu Srbije i Bugarske, da tokom leta ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina, već da mogu lakše da funkcionišu i posećuju jedni druge.

Takođe, Vesić je obavestio Aleksijeva da će rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad početi već u maju, kao i da će se raditi brza pruga Beograd – Niš koja će omogućiti da se od Niša do Budimpešte stigne vozovima koji idu brzinom od 200 kilometara na sat.

„Bugarska je zemlja članica EU, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda“, rekao je on.

Vesić je naveo i da je povod za sastanak u Pirotu bila njegova želja da zahvali bugarskom kolegi za pomoć pruženu prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš – Dimitrovgrad, kod Pirota, prilikom iskliznuća cisterne sa amonijakom.

Dodelio zahvalnicu bugarskom ministru, gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću, kao i drugim srpskih i bugarskim pojedincima i institucijama zaslužnim za pomoć prilikom saniranja posledica akcidenta kod Pirota krajem prošle godine.

Ministar Aleksijev je zahavlio Vesiću na pozivu i inicijativi za održavanje današnjeg sastanka, te mogućnosti da razmotrie sve aktuelne teme, ukazujući na visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva dve zemlje.

„Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj, prilikom problema na Dunavu, tako je sada Bugarska izašla u susret Srbiji i pružila joj svoju pomoć. Ovaj incident nam je pokazao koliko je važna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje“, rekao je Aleksijev.

On je dodao da je nesreća na pruzi izazvala duga čekanja na bugarskoj granici, zbog nemogućnosti prelaska, zbog čega je poboljšanje transportne veze i železničkih prelaza od velikog značaja, navodeći da se zbog rata u Ukrajini povećao saobraćaj od istoka ka zapadu, a osnovni put svih vozova ide upravo preko Srbije i Bugarske.

„Bugarska mnogo investira u izgradnju autoputeva i železničkih pruga iz pravca Sofije prema Srbiji i zato pozdravljam inicijativu o obnovi pruge Niš – Dimitrovgrad. Razgovarali smo o nekoliko projekata od uzajamnog značaja i zajedno ćemo se zalagati pred EU za dobijanje finansijskih sredstava. Jedan od njih je i novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije, što je bio predlog ministra Vesića i drago mi je da razmišljamo u istom pravcu“, rekao je Aleksijev.

Sastanku sa delegacijom Bugarske prisustvovali su pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i inetrmodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor Infrastrukutra železnica Srbija Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

Komentari

Vaš komentar