Bugarska stavila Srbiju u crvenu zonu i izmenila uslove za ulazak

Vesti 18. jan 202213:16 > 14:06 2 komentara
skijanje, Bugarska, Bansko
Privatna arhiva

Bugarska je ponovo svrstala Srbiju među države u crvenoj zoni po opasnosti od zaraze koronavirusom, ali će srpski državljani, uz pooštrene uslove, moći i posle 19. januara da ulaze u tu zemlju u turističke svrhe, objavilo je na svojoj internet stranici Ministarstvo zdravlja Bugarske.

Izmenom naredbe ministra zdravlja propisano je da će državljanima Srbije, Severne Makedonije, Turske i Izraela od četvrtka, 20. januara biti dozvoljen ulazak u Bugarsku uz istovremeno posedovanje validnog sertifikata o potpunoj vakcinaciji ili preležanom kovidu-19 i negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata. Deca do navršenih 12 godina starosti moći će da uđu u Bugarsku bez kovid dokumenata.

N1

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je za portal N1 da će turisti iz Srbije i dalje moći da posećuju bugarske zimske turističke centre, uz poštovanje propisanih mera.

„Bugari time spasavaju svoju zimsku sezonu, jer su hotelijeri u toj zemlji bili u problemu zato što su u crvenu zonu bile stavljene države iz kojih im dolazi veliki broj turista. To nisu samo zemlje iz okruženja, već i Turska i Izrael. Hotelijeri i privatni sektor zato su insistirali da se na neki način te mere ublaže ili da se nađe model po kojem bi turisti ipak mogli da ulaze u Bugarsku“, navodi Seničić.

Sagovornik portala N1 ističe da je ta odluka bugarskih vlasti za njega bila očekivana, ali dodaje da ga je iznenadila brzina kojom je to urađeno.

Podsetimo, Bugarska je Srbiju svrstala u crvenu zonu i 15. septembra 2021. godine, da bi od 1. decembra srpskim državljanima ponovo bio dozvoljen ulazak u tu državu, uz posedovanje odgovarajućih kovid dokumenata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare